Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Grécky minister vnútra vyzval parlament, aby podporil návrh na referendum

Nikos Vutsis a Alexis Tsipras
Nikos Vutsis a Alexis Tsipras (Zdroj: Foto: SITA)

ATÉNY – Grécky minister vnútra Nikos Vutsis dnes na mimoriadnej schôdzi parlamentu vyzval všetky politické strany, aby podporili rozhodnutie vlády usporiadať referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny.

Zdôraznil, že jednohlasný súhlas parlamentu s referendom by posilnil postavenie Atén pri vyjednávaniach, informovala tlačová agentúra Reuters. Grécky premiér Alexis Tsipras odmietol po týždni náročných rokovaní v Bruseli návrhy veriteľov, ktoré označil za vydieranie. Krátko po polnoci z piatka na dnes sa objavil v televízii, kde oznámil, že chce na 5. júla vyhlásiť referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov.

Ministri financií eurozóny sa dnes stretnú na naliehavom rokovaní ku Grécku napriek rozhodnutiu gréckeho premiéra vyhlásiť referendum, citovala agentúra Reuters predstaviteľa EÚ. Zasadnutie Euroskupiny v Bruseli sa začne o 14.00 hodine, dodala.

Rakúsky kancelár Werner Faymann dnes povedal, že poskytnutie ďalších úľav Grécku pri splácaní pôžičiek závisí od ochoty Atén pristúpiť na kompromisy. Zdôraznil, že riešenie treba nájsť do utorka polnoci, kedy Medzinárodný menový fond očakáva od Grécka ďalšie platby.

Grécke médiá vyjadrili očakávanie, že parlament bude hlasovať o návrhu na referendum dnes v neskorých nočných hodinách. Bolo by to iba druhé referendum v krajine za uplynulých 40 rokov od pádu vojenskej junty, ktorá vládla v krajine v rokoch 1967-1974. Gréci v roku 1974 v referende odmietli monarchiu a stali sa republikou, pripomenula agentúra DPA.

Viac o téme: GréckoNikos Vutsis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu