Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Procházka: Euro bude silnejšie bez Grécka, eurozóna je na jeho odchod pripravená

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Euro bude silnejšie bez Grécka, je však veľmi dôležité, aby táto krajina zostala súčasťou Európskej únie pre bezpečnostnú stabilitu juhovýchodnej Európy. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal predseda strany Sieť Radoslav Procházka. Reagoval tak na margo gréckeho referenda súvisiaceho s eurom.

"Prípadný odchod Grécka z eurozóny je na spadnutie a ponúka nám jednu lekciu. Ak štát príliš stučnie a spohodlnie a zrazu nemá kto platiť všetky jeho účty, tak sa to nedá. Je dobré na to pamätať, keď znova raz niekto bude chcieť zvyšovať dane, zakladať štátny dopravný servis alebo odrádzať ľudí od toho, aby dôverovali ich sporeniu," uviedol.

Podľa odborníka na európske vzťahy Vladimíra Bilčíka je možné, že referendum ani nebude a Grécko odíde z eurozóny aj bez neho. "Ak by však aj bolo úspešné, s veľkou pravdepodobnosťou povedie k pádu vlády a spôsobí v gréckej politike ešte väčší chaos," podotkol.

Eurozóna je však podľa neho na takýto vývoj pripravená podstatne lepšie ako pred niekoľkými rokmi. "Slovensko vďaka absencii úzkych bankových a investičných väzieb na Grécko nečelí žiadnej zásadnej hrozbe. Domino efekt je nepravdepodobný a aj otázka záruk bude vecou ďalších vyjednávaní," vysvetlil.

Procházka dodal, že súčasná situácia kladie nároky aj na základný servis zo strany štátu. Ministerstvo zahraničných vecí by podľa neho malo na toto obdobie posilniť personálne kapacity našej ambasády v Aténach. "Je predpoklad, že Slováci môžu vo zvýšenej miere potrebovať jej služby," dodal.

Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Oznámil, že vláda plánuje usporiadať v krajine plebiscit 5. júla. Grécko podľa Tsiprasa vzhľadom na referendum požiada o niekoľkodňové predĺženie záchranného programu, ktorý má vypršať 30. júna. Jeho vláda v piatok (26.6.) odmietla veriteľmi navrhovanú dohodu ako nepostačujúcu.

Vypísanie referenda by mal ešte dnes potvrdiť aj grécky parlament. Ak by Gréci v hlasovaní úsporné opatrenia nadiktované veriteľmi odmietli, znamenalo by to pre Atény zrejme bankrot a následný odchod z eurozóny.

Štátny minister Nikos Pappas vyjadril presvedčenie o tom, že Gréci v referende odmietnu dohodu navrhovanú veriteľmi. Rovnaký postoj majú aj pravicová strana ANEL, vládnuca strana Syriza či minister rozvoja Panajiotis Lafazanis.

Viac o téme: GréckoRadoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu