Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Grécko je stále bez dohody, podľa Merkelovej je nutná do pondelka

Alexis Tsipras (vľavo), Matteo Renzi (v strede) a Angela Merkelová
Alexis Tsipras (vľavo), Matteo Renzi (v strede) a Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Napriek dvom dňom intenzívnych rokovaní sa Grécku a jeho veriteľom nepodarilo dospieť k dohode o riešení krízy. Hrozba platobnej neschopnosti Grécka sa tak priblížila ešte viac, keďže krajine zostáva už len päť dní na splatenie vysokého dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Ministri financií eurozóny sa teraz pokúsia grécku krízu vyriešiť počas víkendu. Informovala o tom agentúra DPA.

Atény potrebujú získať 7,2 miliardy eur, čo je zvyšná časť zo záchranného balíka pre Grécko, keďže do konca júna musia Gréci splatiť MMF dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Fond už medzitým varoval, že odklad splátky neumožní. Výmenou za uvoľnenie spomínanej čiastky však veritelia požadujú od Grécka rozsiahle reformy, najmä v oblasti dôchodkov a trhu práce. Práve na ich podobe sa však stále nevedia s Aténami dohodnúť.

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po skončení zasadnutia ministrov financií eurozóny uviedol, že "vo viacerých otázkach pretrvávajú aj naďalej veľké rozpory". Očakávalo sa, že kríza by sa mohla prerokovávať na okraj dvojdňového summitu Európskej rady, ktorý sa začal dnes. 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová však uviedla, že lídri Európskej únie "sa do týchto rozhovorov miešať nebudú" a zopakovala, že rokovania by aj naďalej mali zostať v kompetencii veriteľov a Euroskupiny. Práve ministri financií eurozóny by sa mali opätovne zísť v sobotu 27. júna.

Francúzsky prezident Francois Hollande však varoval pred posúvaním dohody až na poslednú chvíľu. Aj Merkelová upozornila, že na dohodu už nezostáva veľa času. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na dva informované zdroje, Merkelová na stretnutí s lídrami Európskej ľudovej strany ešte pred summitom Európskej rady uviedla, že je potrebné uzatvoriť dohodu do pondelka 29. júna, než sa otvoria finančné trhy.

Zdroj z nemeckej vlády z princípu odmietol komentovať vyjadrenia kancelárky na súkromnej schôdzke, dodal však, že "každý vie, čo bude nasledovať na budúci týždeň a každý vie, že dni na nájdenie riešenia sú už zrátané".

Merkelová a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble by o výsledkoch rokovaní mali informovať výbory nemeckého parlamentu v pondelok. Hlasovanie v Bundestagu je naplánované na utorok, aby bol ešte čas na uvoľnenie potrebných financií pre Grécko a to mohlo do termínu splatiť dlh Medzinárodnému menovému fondu.

Viac o téme: Angela MerkelováAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu