Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Česi si pripomínajú tragické výročie: Pred 73 rokmi nacisti vypálili Lidice

Vyhladenie obce Lidice
Vyhladenie obce Lidice (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA – Česká republika si dnes pripomína 73. výročie tragédie stredočeskej obce Lidice, ktorú v čase druhej svetovej vojny vypálili nacisti. Mužskí obyvatelia obce boli zastrelení, ženy a väčšina detí odoslané do koncentračných táborov a zostávajúce deti odvezené do Nemecka na prevýchovu, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.

Vyhladenie obce, ktorá bola následne zrovnaná so zemou a vymazaná z máp, bolo reakciou nacistov na atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Uskutočnili ho československí parašutisti vyslaní z Británie. Lidice sa do hľadáčika nemeckého bezpečnostného aparátu, ktorý márne pátral po stopách, vedúcich k strojcom atentátu, dostali náhodou.

Zachytená ľúbostná korešpondencia priviedla nacistov na stopu odkazujúcu do Británie, lebo dvaja muži pochádzajúci z obce slúžili počas druhej svetovej vojny v britskom Kráľovskom letectve (RAF). Hoci Nemci nezískali žiadny dôkaz, že by ktokoľvek z obyvateľov obce mal nejakú spojitosť s atentátom, rozhodol sa Karl Hermann Frank z pozície štátneho ministra navrhnúť Adolfovi Hitlerovi razantný postup, ktorý mu obratom schválili.

V predvečer masakru obec obkľúčili jednotky SS a polícia. Celkom 173 mužov nacisti na mieste zastrelili, ďalších obyvateľov popravili v ďalších dňoch. Vyhladenie Lidíc sa stalo symbolom, ktorý zasiahol verejnosť na celom svete. V niekoľkých krajinách boli obce premenované na Lidice, vznikla aj zbierka na obnovu dediny. Došlo k tomu po skončení vojny neďaleko pôvodnej obce, na ktorej mieste vznikol pamätník obetiam.

Lidice dnes navštívil aj český prezident Miloš Zeman so svojím slovenským náprotivkom Andrejom Kiskom, ktorí si uctia obete druhej svetovej vojny. Kisku čaká aj stretnutie s pamätníkmi tragickej udalosti.

Viac o téme: Česká republikaLidice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu