Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Tento americký politik si poriadne zavaril: Obvinenie kvôli milencovi a FBI

Dennis Hastert
Dennis Hastert (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý predseda americkej Snemovne reprezentantov Dennis Hastert je podozrivý zo sexuálneho zneužívania, ktorého sa dopustil, keď v 70. rokoch pracoval ako tréner zápasenia na strednej škole. Za mlčanie o afére jednej zo svojich obetí neskôr zaplatil 3,5 milióna dolárov.

Informovali o tom americké médiá. Odvolali sa aj na Jolene Burdgeovú, sestru bývalého Hastertovho študenta. V rozhovore pre ABC News Burdgeová uviedla, že jej brat Steve Reinboldt mal svoj prvý homosexuálny styk práve s Hastertom, ale nikdy to nezverejnil, lebo sa bál, že by mu nikto neuveril. Burdgeová je presvedčená o tom, že jej brat, ktorý zomrel v roku 1995, nie je byť jedinou Hastertovou obeťou.

Hasterta v máji obvinili z protizákonného prevodu hotovosti, keď nemenovanej osobe vyplatil 3,5 milióna dolárov, aby si tak "kúpil jej mlčanie o svojom predchádzajúcom zlyhaní". K dohode oboch mužov došlo v roku 2010. Hastert je obvinený aj z klamania americkej FBI. Za každý z týchto dvoch trestných činov mu hrozí päť rokov väzenia. Kauza bola odhalená aj vďaka tomu, že Hastert si vybral amatérky spôsob vyplácania odškodného - v mesačných dávkach, keď niekoľkokrát po sebe vybral po 50.000 dolárov, čo bola chyba, pretože americké banky musia hlásiť všetky výbery nad 10.000 dolárov.      

Po upozornení banky potom Hastert opakovane vybral sumy po 10.000 dolárov. V roku 2013 ho kvôli tomu vyšetrovala FBI, pretože vzniklo podozrenie, že Hastert robí buď niečo protiprávne, alebo ho niekto vydiera. Politik však počas výsluchov tvrdil, že jeho konanie súvisí s jeho nedôverou k bankám. Hasterta zatiaľ obvinili len z nelegálnych prevodov a klamania FBI. Pokiaľ ide o sexuálny škandál, obvinenie v tejto veci zatiaľ nebolo vznesené.     

Hastert sa dostal do čela Snemovne reprezentantov v čase, keď vrcholila aféra spojená so sexuálnym škandálom vtedajšieho prezidenta USA Billa Clintona so stážistkou Bieleho domu Monikou Lewinskou a keď sa prevalili nevery ďalších vysokopostavených politikov: Newta Gingricha či Boba Livingstona. Vo funkcii predsedu Snemovne reprezentantov Hastert pôsobil v rokoch 1999-2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu