Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chladný ako smrť: Zdravotník vraždil pacientov inzulínom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

STOCKPORT – Medicínska záhada, ktorá sa začala pred štyrmi rokmi nevysvetlenými úmrtiami v britskej nemocnici, sa dnes skončila - zdravotníka usvedčili z použitia inzulínu pri zavraždení dvoch pacientov.

Zdravotník Victorino Chua (49) bol uznaný za vinného aj z pokusu o otrávenie 20 ďalších pacientov počas svojej hrôzovlády v nemocnici Stepping Hill Hospital v anglickom meste Stockport, 320 kilometrov severozápadne od britskej metropoly Londýn. Podľa správy agentúry AP polícia našla poznámku, v ktorej Chua sám seba označil za "anjela, ktorý sa zmenil na stelesnené zlo".

Tento otec dvoch detí napísal "Je vo mne diabol" a že niektoré veci si chce "vziať do hrobu". Prokurátori vyhlásili, že Chua si na pacientoch ventiloval vlastné frustrácie. Polícia zistila, že Chua vstrekoval inzulín do fyziologických roztokov a ampuliek. Ostatné zdravotné sestry si nevšimli, že s roztokmi a ampulkami sa manipulovalo, čo u pacientov to viedlo k predávkovaniu inzulínom.

Zdravotníka zbavili obvinenia z tretej vraždy, ale usvedčili ho z pokusu spôsobiť pacientovi ťažkú telesnú ujmu. Ostatní pacienti sa po podobnom predávkovaní inzulínom zotavili. Predstavitelia nemocnice prvýkrát skontaktovali políciu v júli 2011, keď objavili kontaminované nádobky s fyziologickými roztokmi a "nevysvetliteľnú" nízku hladinu cukru v krvi niektorých pacientov.

Keď sa zistilo, že nádobky obsahujú vysokú hladinu inzulínu, polícia začala oficiálne vyšetrovanie. Prokuratúra najprv obvinila z rôznych trestných činov inú zdravotnú sestru, 27-ročnú Rebeccu Leightonovú, ale prípad proti nej nakoniec zrušili pre nedostatok dôkazov. Chuu obvinili z vrážd a otráv až v marci 2014.

Šéf polície v Manchesteri Peter Fahy sa dnes ospravedlnil Leightonovej za čas strávený vo väzení, kam ju umiestnili po vznesení obvinení. Fahy vyhlásil, že sa zdá, akoby Chuu vôbec nemrzelo jej uväznenie. Jednou z Chuových obetí bol 44-ročný pacient trpiaci sklerózou multiplex, ktorému v nemocnici liečili miernu infekciu v hrudníku. Za mŕtveho ho vyhlásili osem hodín po nasadení fyziologického roztoku, ktorý obsahoval obrovské množstvo inzulínu.

Ďalšou obeťou bol starší muž takisto s infekciou v hrudníku, ktorému dali fyziologický roztok s obsahom inzulínu. Zomrel o desať dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu