Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prímerie v Jemene vypršalo: Koalícia obnovila nálety proti šiitským povstalcom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ – Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou obnovila nálety proti šiitským povstalcom v Jemene po tom, čo sa v nedeľu pred polnocou skončilo päť dní trvajúce humanitárne prímerie, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov bezpečnosti a svedkov.

Podľa týchto zdrojov koalícia podnikla letecké útoky na prístavné mesto Aden na juhu Jemenu. Nálety zasiahli pozície povstalcov a tanky v niekoľkých štvrtiach mesta. Približne 400 jemenských politikov a kmeňových vodcov začalo v nedeľu rokovať v Saudskej Arábii o budúcnosti vojnou zničeného Jemenu. Šiitskí povstalci - húsíovia - sa však na týchto rozhovoroch odmietli zúčastniť.

Jemenský viceprezident v exile Chálid Baháh uviedol, že jeho administratíva podporuje predĺženie päťdňového humanitárneho prímeria v Jemene. Cieľom vzdušnej ofenzívy spojeneckých jednotiek pod vedením Saudskej Arábie je obnovenie pozície súčasného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu.

Kerry: USA podporujú predĺženie prímeria v Jemene, ale upozorňujú na ťažkosti 

Americký minister John Kerry dnes podporil predĺženie humanitárneho prímeria v Jemene, ale upozornil, že aktivity šiitských povstalcov - húsíov - sťažujú realizáciu tohto zámeru. Informovala o tom agentúra AP. Päť dní trvajúce humanitárne prímerie sa skončilo v nedeľu pred polnocou. Krátko nato vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou obnovila nálety proti šiitským povstalcom. Ich terčom bolo prístavné mesto Aden na juhu krajiny.

Myšlienku predĺžiť humanitárne prímerie podporil v noci nadnes v mene exilovej jemenskej vlády aj jemenský viceprezident v exile Chálid Baháh. Kerry dnes počas návštevy Južnej Kórey pred novinármi upozornil, že húsíovia presúvajú svoje raketové systémy k hraniciam Jemenu, a uviedol, že Saudská Arábia v súlade so svojím záväzkom podnikla operáciu. Spojené štáty podľa Kerryho podporujú predĺženie humanitárneho prímeria. Dodal však, že "za takýchto okolností to v tejto chvíli bude ťažké".

Saudskou Arábiou vedená koalícia arabských krajín a šiitskí húsíovia od minulého utorka viac-menej dodržiavali dohodu o humanitárnom prímerí, ktoré umožnilo doviezť do krajiny pomoc pre milióny civilistov. Situácia v Jemene sa prudko zdramatizovala koncom marca, keď koalícia arabských krajín pristúpila k náletom na pozície húsíov v snahe zastaviť ich postup v krajine. O budúcnosti vojnou zničeného Jemenu začalo v nedeľu v Saudskej Arábii rokovať približne 400 jemenských politikov a kmeňových vodcov. Šiitskí povstalci sa však na týchto rozhovoroch odmietli zúčastniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu