Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bývalý zamestnanec CIA vyzradil tajné informácie: Pôjde sedieť, takýto trest dostal

Jeffrey Sterling Zobraziť galériu (2)
Jeffrey Sterling (Zdroj: SITA)

RICHMOND - Bývalého zamestnanca americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Jeffreyho Sterlinga odsúdili na tri a pol roka väzenia za vyzradenie informácií o tajnej misii CIA zameranej na narušenie iránskeho jadrového programu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Sterlingovi hrozilo na základe federálnej trestnej sadzby 20 a viac rokov za mrežami. Bývalý zamestnanec CIA sa totiž dopustil porušenia zákona o špionáži.

Porota súdu usvedčila dnes Sterlinga z poskytnutia informácií Jamesovi Risenovi - novinárovi z denníka New York Times -, ktorý sa tak dozvedel o utajovanom pláne CIA oklamať Teherán tým, že by mu ruský sprostredkovateľ podstrčil nepresné jadrové plány.

Jeffrey Sterling s manželkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Informácie, ktoré Sterling poskytol novinárovi v roku 2003, boli následne použité v Risenovej knihe vydanej v roku 2006.

Obžaloba na dnešnom zasadnutí federálneho súdu v meste Alexandria v štáte Virginia požadovala prísny verdikt. Obhajoba však trvala na tom, že Sterlingov trest by mal byť viac podobný tomu, ktorý si vypočul minulý mesiac bývalý šéf CIA David Petraeus. 

Petraeus dostal 23. apríla tohto roka dva roky podmienečne a pokutu vo výške 100.000 amerických dolárov za poskytnutie tajných informácií autorke svojho životopisu Paule Broadwellovej, s ktorou mal pomer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu