Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Posledná šanca pre Grécko: Už nemáme čas, kritizuje Brusel novú vládu!

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Komisár Európskej únie (EÚ) Pierre Moscovici pre hospodárske a menovú záležitosti vyzval Grécko, aby urýchlene predložilo zoznam reforiem, čo mu umožní zotrvanie v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nemám žiaden plán B, mám len plán A, ktorý počíta s tým, že Grécko zostane v eurozóne," uviedol dnes bývalý francúzsky minister financií v rozhovore pre televíznu stanicu iTele. "Teraz však potrebujeme reformy, aby Grécko zostalo v eurozóne, nemôžeme prekrúcať pravdu. Už nemôžeme strácať čas."

Grécko musí predložiť zoznam reforiem, ktorý schvália medzinárodní veritelia, aby dostalo zvyšné peniaze zo záchranného programu. Ministri financií eurozóny sa opäť stretnú v piatok (24. 4.) a budú rokovať o ďalšom postupe. Vo výhľade však zatiaľ nie je žiadne riešenie.

Medzinárodný menový fond (MMF) je trošku optimistickejší a vidí istý posun v diskusiách s Aténami. "Už pred niekoľkými dňami sa rokovania medzi gréckou vládou a tromi inštitúciami trochu rozhýbali," uviedol šéf MMF pre Európu Poul Thomsen v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt. "To je pozitívny vývoj, ktorý vzbudzuje nádeje." Upozornil však, že rokovania sú ešte stále "ďaleko od cieľa" a musia sa urýchliť, ak sa má dohoda stihnúť načas.

Spoločná európska mena oproti doláru oslabila

LONDÝN 20. apríla (SITA, Reuters) - Spoločná európska mena v pondelok oproti americkému doláru oslabila, keďže na ňu negatívne vplývali obavy z vývoja v Grécku. Euro si odpísalo 0,6 % a kleslo na 1,0740 USD/EUR. "Predpokladáme smerovanie kurzu dolára voči euru k parite v treťom štvrťroku, ale ak sa niečo stane v súvislosti s Gréckom, môže to prísť aj skôr," povedal Lee Hardman z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ v Londýne.

Austrálsky dolár však oproti svojmu americkému menovcovi stúpol na takmer mesačné maximum 0,7844 USD/AUD. Reagoval tak na nedeľňajšie rozhodnutie čínskej centrálnej banky znížiť povinné rezervy komerčných bánk v snahe podporiť poskytovanie úverov a bojovať tak proti spomaľovaniu ekonomického rastu. Austrálsku menu tento krok podporil, keďže Čína je najväčším exportným trhom Austrálie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu