Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusi opäť spôsobili paniku: Bombardéry nebezpečne blízko Veľkej Británie

Stíhačka Typhoon Zobraziť galériu (2)
Stíhačka Typhoon (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britské vzdušné sily v utorok použili svoje stíhačky na takzvané zachytenie dvoch ruských bombardérov dlhého doletu, ktoré sa pohybovali blízko vzdušného priestoru krajiny. Podľa vyhlásenia hovorkyne ministerstva obrany lietadlá "eskortovali v britskej záujmovej oblasti", rezort však nezverejnil, kde presne ruské stroje zachytili.

Stíhačky typu Typhoon vzlietli zo škótskej základne Lossiemouth. Udalosť sa odohrala v čase, keď sa pri pobreží Škótska konajú cvičenia za účasti 50 vojnových lodí a ponoriek a 13 tisícov vojakov zo 14 krajín. Britániu navyše o tri týždne čakajú napínavé voľby, v ktorých bude hrať úlohu aj obranná politika.

Vyslanie stíhačiek k strojom ruského vojenského letectva Londýn hlásil aj v druhej polovici februára. Pri januárovom prelete bombardérov ponad Lamanšský prieliv museli Briti odkloniť civilné lietadlo, na čo požadovali vysvetlenie od ruského veľvyslanca v Londýne. Podobné prípady sú v krajinách NATO častejšie od minuloročného nárastu napätia vo vzťahoch s Ruskom pre krízu na Ukrajine.

Moskva považuje let bombardérov za úspešný

Moskva dnes za úspešný označila utorkový let dvojice ruských bombardérov, ktoré prinútili Britániiu vyslať svoje stíhačky Typhoon, aby ruské stroje odohnali od britského vzdušného priestoru.

"Trasa letu viedla nad medzinárodnými vodami Barentsovho mora a Atlantiku. Posádky bombardérov Tu-95MS dopĺňali palivo vo vzduchu od lietajúcich tankerov Il-78. Let trval viac ako 15 hodín. Pri niektorých úsekoch letu hliadkujúce stroje sprevádzali britské stíhačky Typhoon a dánskej F-16," povedal agentúre TASS hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Zdôraznil, že ruské bombardéry nenarušili vzdušný priestor Veľkej Británie. "Hovoria tomu zachytenie (bombardéra stíhačkou), ale my tomu proste hovoríme doprovod. Je to normálna prax," povedal generál Konašenkov. Upozornil, že bombardéry sprevádzali aj ruské prepadové stíhačky MiG-31.

Briti tiež v utorok sledovali plavbu ruských vojenských lodí Lamanšským kanálom. Konvoj vedený protiponorkovým torpédoborcom Severomorsk podľa velenia ruskej flotily smeroval z Biskajského zálivu do severovýchodného Atlantiku, kde sa zapojí do cvičenia protivzdušnej a protiponorkovej obrany. Svoju stálu základňu v ruskom Severomorsku opustil konvoj vlani v novembri.

"Rusko sa snaží ukázať, že vlastní potrebné sily k vedeniu vojny," usúdil podľa AFP britský expert na Rusko James Nixe z analytického strediska Chatham House. Nejde podľa neho o nejakú predohru vojny, ale o pripomenutie, že Rusko nestráca na vojenskej sile.

Zatiaľ posledné operácie ruských ozbrojených síl v Lamanšskom prielive skončili tento rok na prelome januára a februára diplomatickým sporom. K ruským lietadlám, ktoré sa vtedy priblížili k britskému vzdušnému priestoru, vzlietli britské stíhačky Typhoon. Britské úrady kvôli údajne nebezpečnému incidentu odkláňali lety civilných strojov. Londýn si potom predvolal ruského veľvyslanca, aby prelety vysvetlil.

Britská tlač spájala incident so špekuláciami, že na palube ruských lietadiel mohli byť jadrové strely schopné zničiť britské ponorky Vanguard vyzbrojené medzikontinentálnymi balistickými raketami Trident. Moskva ale povesti o jadrových zbraniach poprela.

Podobné ruské lety a plavby, ktoré zdroje NATO označujú za provokačné, zosilneli po minuloročnej ruskej anexii Krymu a po vypuknutí konfliktu na východe Ukrajiny. Napríklad v marci sa priblížili k hraniciam lotyšského vzdušného priestoru štyri ruské stíhacie a dve dopravné vojenské lietadlá. Proti nim ihneď vzlietli lietadlá NATO.

Spojené štáty v nedeľu oficiálne protestovali proti leteckému incidentu, pri ktorom ruská stíhačka Su-27 letela nad Baltským morom nebezpečne blízko amerického prieskumného lietadla a takmer sa s ním zrazila.

Rusi opäť spôsobili paniku:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu