Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší škandál v USA: Na VIDEO nakrútili policajta, ktorý zastrelil od chrbta Afroameričana!

Michael Thomas Slager Zobraziť galériu (3)
Michael Thomas Slager (Zdroj: SITA)

NORTH CHARLESTON – Belošský policajt, ​​ktorý v americkom štáte Južná Karolína cez víkend zastrelil neozbrojeného Afroameričana, bol v utorok obvinený z vraždy.

Oznámil to starosta mesta North Charleston, kde policajt muža po bežnej dopravnej kontrole sériou výstrelov usmrtil. V Spojených štátoch zdvihli vlani vlnu protestov ďalšie podobné prípady, v ktorých však policajti obvinení neboli. Policajt Michael Slager podľa videozáznamu natočeného náhodným okoloidúcim opakovane strelil utekajúceho Waltera Scotta do chrbta, pretože päťdesiatročný černoch chcel utiecť a nereagoval na jeho výzvu na zastavenie. Predtým sa ho podľa aqentury AP policajt snažil ochromiť paralyzérom.

Po výstreloch, po ktorých sa Scott bezvládne zvalil k zemi, mu Slager nasadil putá a až potom zavolal vysielačkou pomoc.

Policajt sa bráni tvrdením, že strieľal v sebaobrane, lebo mal obavy o svoj život. Tvrdí, že Scott mu predtým zobral počas bežnej dopravnej kontroly elektrický paralyzér.  Na objasnení okolností prípadu spolupracuje americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) s ministerstvom spravodlivosti USA.

Kritici poukazujú na to, že pri podobných prípadoch zastrelenia Afroameričanov vo Fergusone a New Yorku zodpovední policajti nečelili žiadnym obvineniam. Obe kauzy podnietili vlnu niekedy aj násilných protestov i celonárodnú debatu o primeranosti policajných zásahov voči príslušníkom menšín.

Podľa starostu Keitha Summeya urobil policajt zlé rozhodnutie, za ktoré musí niesť následky. "Keď urobíte zlé rozhodnutie, nezáleží na tom, či sa skrývate za ochranným štítom alebo ste bežný občan, musíte s tým rozhodnutím žiť," vyhlásil Summey.

Scottová rodina sa na tlačovej konferencii poďakovala autorovi videa, bez ktorého by podľa nej nebolo isté, či by sa blízki dozvedeli pravdu o tejto udalosti. USA vlani zažívali masové nepokoje po tom, čo sa poroty rozhodli neobviniť policajtov, ktorí vo Fergusone v štáte Missouri, respektiive v New Yorku, v sporných prípadoch usmrtili neozbrojených černochov. Černošská menšina v USA obviňovala belošských policajtov z diskriminácie a prílišného používania násilia, kvôli čomu prípady prešetrovalo aj federálne ministerstvo spravodlivosti. To sa bude angažovať aj v Slagerovej kauze.

K tragickému incidentu došlo počas veľkonočnej soboty v meste North Charleston v Južnej Karolíne. Policajt Michael Slager tam počas dopravnej kontroly zastrelil 50-ročného černocha Waltera Scotta. Z videozáznamu, ktorý získali noviny New York Times a ďalšie médiá, vyplýva, že Slager opakovane strelil utekajúceho Scotta do chrbta. New York Times napočítal až osem výstrelov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu