Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandál v USA: Fatálne chyby FBI pri analýzach dôkazov, aj v prípadoch trestov smrti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) čelí vážnemu škandálu, ktorý sa týka chýb pri analýzach dôkazového materiálu. Pri spätnej kontrole sa totiž prišlo na to, že odborníci špecializovaní na mikroskopické porovnávanie vlasov poskytovali súdom desiatky rokov chybné stanoviská. Nezrovnalosti sa našli v 95 percentách skúmaných prípadov, informoval denník The Washington Post.

FBI doteraz na podnet advokátov preskúmala analýzy používané počas 268 procesov a zistila, že v 257 z nich sa súdy riadili chybnými stanoviskami expertov. Počas 32 z týchto súdov nakoniec padli tresty smrti.
 
Ministerstvo spravodlivosti aj FBI už pripustili, že odborníci z laboratórií federálneho úradu preceňovali dôkazy v neprospech obžalovaných takmer vo všetkých prípadoch v priebehu dvoch desaťročí pred rokom 2000. Prokuratúry v 46 amerických štátoch a metropole Washingtone preto teraz dostali informácie o výsledku prieskumného konania, ktoré nakoniec môže znamenať, že sa veľa odsúdených odvolá.
 
FBI má v pláne preveriť ďalších 1200 prípadov, v ktorých zohrali úlohu analýzy jeho laboratória. Vyšetrovanie prebieha už od roku 2012, kedy The Washington Post informoval o tom, že skúmanie vlasov mohlo byť veľmi pochybné a že ich závery mohli viesť k odsúdeniu nevinných ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu