Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pápež František: Kňazi nemôžu byť bedákajúcimi ani znudenými pastiermi

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Pápež František dnes pri slávení tradičnej omše svätenia olejov, ktorou sa na Zelený štvrtok vo Vatikáne začínajú veľkonočné obrady, vyzval kňazov, aby chodili medzi ľudí s radosťou a starali sa o nich.

Počas bohoslužby v Bazilike sv. Petra pápež posvätil tri oleje používané pri vysluhovaní sviatostí krstu, birmovania a pomazania chorých. Početní kňazi z Rímskej diecézy si pod vedením pápeža ako rímskeho biskupa obnovili kňazské sľuby. Na omši sa zúčastnili aj pútnici z celého sveta. K štyrom hlavným koncelebrantom patril slovenský kardinál Jozef Tomko, informoval Vatikánsky rozhlas.

František sa v kázni na Zelený štvrtok, ktorý je v katolíckej cirkvi spomienkou na ustanovenie Oltárnej sviatosti i sviatosti kňazstva, zameral na vyčerpanosť kňazov pri plnení ich úloh a správny odpočinok. Je normálne, keď sú kňazi z času na čas vyčerpaní, zdôraznil s priznaním, že aj on je niekedy ustatý.

"Keď Ježiš uprostred nás pasie stádo, nemôžeme byť bedákajúcimi pastiermi s kyslou tvárou a ani - čo je ešte horšie - znudenými pastiermi," povedal pápež. Kňazov však vyzval, aby išli "až na kraj sveta, do všetkých periférií," informovala agentúra DPA.

Neskôr v priebehu dňa pri pripomienke Poslednej večere a Ježišovej pokory pápež v najväčšej rímskej väznici Rebibbia umyje nohy 12 väzňom, mužom i ženám. Budú medzi nimi aj ľudia z Konga, Ekvádoru a Brazílie, uviedla agentúra Ansa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu