Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Kiska sa stretne s pápežom Františkom: Známy je program oficiálnej návštevy

Andreja Kisku prijme na osobnej audiencii pápež František
Andreja Kisku prijme na osobnej audiencii pápež František (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska odcestuje dnes na oficiálnu návštevu Vatikánu. Hlavu štátu prijme na osobnej audiencii v Apoštolskom paláci pápež František. Prezident sa vo Vatikáne dlho nezdrží, cestovať späť bude už vo štvrtok.

Po prezidentovom príchode do Vatikánu bude hlava štátu o pol šiestej večer rokovať s prezidentom Talianskej republiky Sergiom Mattarellom v Prezidentskom paláci v Ríme. Neskôr ho čaká neformálna večera s poslancami medziparlamentnej skupiny priateľstva Slovensko-Taliansko.

Na druhý deň vo štvrtok 9. apríla privíta po príchod prezidenta SR do Vatikánu na Námestí Cortile di San Damaso Švajčiarska garda. O desiatej dopoludnia je naplánovaná audiencia u pápeža Františka v Apoštolskom paláci.

Neskôr sa Andrej Kiska stretne so štátnym sekretárom Svätej stolice, kardinálom Pietrom Parolinom. O pol dvanástej je naplánovaná návšteva Baziliky sv. Petra a po jednej hodine bude obed podávaný mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR pri Svätej stolici za účasti slovenských predstaviteľov Rímskej kúrie, Pápežských univerzít, kolégií a kongregácií. 

Dobré vzťahy medzi SR a Svätou stolicou

Ako informuje internetová stránka prezidenta, oficiálna návšteva Andreja Kisku vo Vatikáne potvrdzuje vysokú úroveň vzťahov medzi SR a Svätou stolicou, ako aj štátom a katolíckou cirkvou na Slovensku. Jej cieľom je zhodnotiť aktuálny stav vzájomnej spolupráce a indikovať nové možnosti jej ďalšieho rozvoja vo všetkých oblastiach spoločného záujmu, ako aj vymeniť si postoje k aktuálnym zahranično-politickým udalostiam vo svete.

S prezidentom Talianskej republiky bude Andrej Kiska okrem bilaterálnych otázok rokovať o aktuálnych témach európskej agendy s osobitným akcentom na vývoj v eurozóne a budovanie energetickej únie. Vymenia si tiež postoje k vývoju na Ukrajine a v regióne južného susedstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu