Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Strach z ekologickej katastrofy: Ďalší výbuch ropnej plošiny v Mexickom zálive, štyria mŕtvi!

Požiar v Mexiku vyvoláva obavy
Požiar v Mexiku vyvoláva obavy (Zdroj: SITA)

MEXIKO – Ropnú plošinu Abkatun Permanente v Mexickom zálive zachvátil v noci z utorka na stredu požiar, ktorý si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a 45 zranených. Požiar vypukol na ropnej plošine v Mexickom zálive. Približne 300 robotníkov museli záchranári z horiacej plošiny evakuovať, informovala dnes agentúra Reuters.

Na hasení požiaru na plošine spoločnosti Pemex, nachádzajúcej sa v Campečskom zálive, tvoriacom južnú časť Mexického zálivu, sa podieľa osem hasičských lodí. Videozábery zverejnené na sieti Twitter ukazujú plošinu v plameňoch, ktoré osvetľujú nočnú oblohu.

Podľa podniku Pemex požiar vypukol v časti slúžiacej na odčerpávanie vody, príčina však zatiaľ nie je známa. Hovorca tiež nevedel odpovedať na otázku, či má udalosť za následok pokles v miestnej produkcii ropy.

Plošina je súčasťou ťažobného komplexu Abkatun-Pol-Chuck. Podľa údajov amerického ministerstva energetiky sa produkcia komplexu od 90. rokov sústavne znižuje a v súčasnosti predstavuje necelých 300.000 barelov ropy ročne. V roku 2013 vyprodukovalo Mexiko denne necelých 2,3 milióna barelov ropy.

Spoločnosť Pemex postihlo v nedávnej minulosti niekoľko nehôd. Napríklad výbuch, ku ktorému došlo v roku 2013 v sídle spoločnosti v mexickej metropole, si vyžiadal až 37 obetí. Ďalších 26 obetí si vyžiadal požiar v plynárenskom podniku Pemexu v roku 2012. 

...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu