Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nález, ktorý zatrasie svetovými trhmi: V Severnej Amerike objavili rozprávkové zásoby ropy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

EDMONTON – Ropa ešte stále vládne svetu, preto niet divu, že sa Kanada teší zo svojho posledného nálezu. V pohorí Mackenzie leží dokopy 191 miliárd barelov ropy, aj keď ešte nie je jasné, koľko percent z nich je využiteľných, je to dôvod na radosť. Dve rozsiahle bridlicové formácie menom Canol a Bluefish rozhodne pomôžu Kanade ostať tretím najväčším zásobovateľom ropy na svete.

Podľa neoficiálnych odhadov by sa z týchto ohromných zásob dalo získať 7 miliárd barelov technicky a ekonomicky využiteľnej suroviny. Ak by sa tieto informácie potvrdili, Kanada by v tejto oblasti ťažila toľko ropy, ako jedna z najväčších amerických bridlicových formácií Bakken v Severnej Dakote.

Ako uvádza Národný energetický výbor a geologické služby, oblasť Mackenzie Plain, ktorá vznikla pred zhruba 80 až 60 miliónmi rokov, má viac ako 18-tisíc kilometrov štvorcových. V časti Bluefish by sa pritom bridlicová ropa mala nachádzať v menšej hĺbke, v časti Canol o niečo hlbšie. Tým, že obe oblasti majú vysokú pórovitosť a nízky obsah vody, majú dobrú kapacitu pre ukladanie ropy či zemného plynu.

Nález, ktorý zatrasie svetovými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: neb-one.gc.ca)

Vzhľadom na krízu v posledných rokoch, väčšina firiem, ako napríklad Shell, oblasť výskumu už dávno opustila. Jedným z dôvodov je aj nedostatočná infraštruktúra, práve do tejto oblasti teraz budú chcieť ropné spoločnosti spolu s kanadskou vládou investovať primárne. Tento nález je dobrou správou aj pre domáce indiánske obyvateľstvo, ktoré získa nové podnikateľské a pracovné príležitosti.

Rebríček krajín s najväčšími zásobami ropy na svete

  1. Venezuela (297,7 miliárd barelov ropy)
  2. Saudská Arábia (268,4 miliárd barelov ropy)
  3. Kanada (173,2 miliárd barelov ropy)
  4. Irán (157,3 miliárd barelov ropy)
  5. Irak (140,3 miliárd barelov ropy)
  6. Kuvajt (104 miliárd barelov ropy)
  7. Spojené Arabské Emiráty (97,8 miliárd barelov ropy)
  8. Rusko (80 miliárd barelov ropy)
  9. Líbya (48,5 miliárd barelov ropy)
  10. Nigéria (37,1 miliárd barelov ropy)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu