Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO ekologickej katastrofy: Po poškodení ropovodu vytieklo do mora 400- tisíc litrov!

V Kalifornii uniklo po poškodení ropovodu možno až 400.000 litrov ropy Zobraziť galériu (3)
V Kalifornii uniklo po poškodení ropovodu možno až 400.000 litrov ropy (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Až takmer 400.000 litrov ropy mohlo tento týždeň uniknúť po prasknutí ropovodu pri pobreží amerického štátu Kalifornia, čo predstavuje približne päťnásobok pôvodne odhadovaného množstva. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na stanovisko spoločnosti, ktorá ropovod prevádzkuje.

Odhadované množstvo 397.500 litrov uniknutej ropy predstavuje podľa prevádzkovateľa najhorší možný scenár. Do oceánu sa dostala približne pätina z tohto množstva, teda približne 79.500 litrov nespracovanej ropy, uviedla spoločnosť Plains All American Pipeline. Predstaviteľ energetiky v kalifornskom okrese Santa Barbara označil utorkový únik ropy za najväčší pri tamojšom pobreží za posledných najmenej 46 rokov.

V Kalifornii uniklo po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Poškodený ropovod, vedúci súbežne s miestnou diaľnicou č. 101, zanechal pri chránenej pláži Refugio State Beach ropnú škvrnu s dĺžkou 6,4 kilometra, ktorá zasahovala do oceánu v dĺžke 46 metrov. Pláž museli v dôsledku havárie uzavrieť. Spoločnosť Plains All American Pipeline po zistení poškodenia ropovodu zastavila tok ropy a vydala toto oficiálne stanovisko: "Naša spoločnosť sa hlboko ospravedlňuje za únik a robí všetko pre to, aby sa minimalizoval jeho vplyv na životné prostredie".

V Kalifornii uniklo po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu