Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chorý Lubitz z airbusu objednal sebe a priateľke dve autá: Pred tragédiou vyzdvihol len jedno!

Andreas Lubitz Zobraziť galériu (2)
Andreas Lubitz (Zdroj: Foto: SITA)

HANNOVER - Düsseldorfská univerzitná klinika priznala, že druhý pilot havarovaného lietadla Germanwings Andreas Lubitz bol počas uplynulých dvoch mesiacov jej pacientom. Na osudný deň mal dokonca vystavenú práceneschopenku, ktorú vyšetrovatelia našli roztrhanú. Svedčí to o tom, že Andreas svoje problémy pred zamestnávateľom tajil. Vo vyhlásení dnes klinika uviedla, že naposledy navštívil nemocnicu, aby ho "diagnosticky posúdila" 10. marca. Pár týždňov pred tragédiou objednal dve autá - sebe a priateľke, vyzvihol len jedno.

Vzhľadom na pravidlá o súkromí klinika nesmie zverejniť podrobnosti. Oznámila to agentúra Reuters. Správy médií, že klinika liečila Lubitza pre depresiu sú podľa tohto vyjadrenia nesprávne. Súčasne uviedla, že Lubitzove zdravotné záznamy odovzdala vyšetrovateľom v Düsseldorfe, kde pilot žil.

Nemecký Spolkový úrad pre letectvo (LBA) dnes požiadal leteckú spoločnosť Lufthansa, aby mu sprístupnila lekárske záznamy Andreasa Lubitza, druhého pilota obvineného zo zabitia seba a ďalších 149 ľudí na palube lietadla Germanwings, ktoré vedome nasmeroval do zeme vo francúzskych Alpách. Tieto lekárske záznamy chce LBA postúpiť francúzskym vyšetrovateľom. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.

Objednal dve autá, vyzdvihol jedno

Andreas si pár týždňov pred tragédiou objednal v autosalóne neďaleko Düsseldorfu dve autá značky Audi.

Ako uviedol nemecký časopis Focus, jedno malo byť pre neho, druhé darček pre priateľku. Len tri dni pred tragédiou si ale vyzdvihol iba jedno. Z toho sa dá úsúdiť, že svoj čin s airbusom neplánoval vopred, resp. v blízkej budúcnosti. Rovnako to môže potvrdzovať skutočnosť, že sa s priateľkou rozišiel. 

Býval s ňou v luxusnom podkrovnom byte s krásnym výhľadom na mesto. "Bol to krásny a priateľský mladý pár. Ona bola veľmi milá a atraktívna. Chodili sem tak raz dvakrát týždenne," povedal majiteľ neďalekej reštaurácie, kde pár chodil, a dodal: "Bol veľmi štedrý, dával vysoké sprepitné. Hovoril mi tiež o výlete do San Francisca. Teraz som ich tu ale dlho nevidel."

Počas domovej prehliadky v byte Andreasova priateľka nebola. 

Lubitz tajil, že je chorý

Druhý pilot lietadla spoločnosti Germanwings, Andreas Lubitz skrýval pred zamestnávateľom i kolegami zdravotné problémy, pre ktoré mal práceneschopenku platnú aj pre deň havárie. Povedali to dnes nemeckí vyšetrovatelia. 

Lekárska správa zabavená v jeho bydlisku potvrdila, že sa liečil, roztrhaná práceneschopenka zas, že to pred zamestnávateľom tajil.

Unvierzitná nemocnica v Düsseldorfe, kde mal Lubitz byt, potvrdila, že ho uplynulé dva mesiace liečila. Poprela však, že by išlo o depresiu. Podrobnosti o jeho zdravotnom stave však odmietla zverejniť.

Chorý Lubitz z airbusu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovatelia podľa agentúry DPA uviedli, že nenašli žiaden rozlúčkový list, ktorý by naznačoval samovraždu ani správu informujúcu o jeho úmysloch, rovnako ako žiadnu známku silného politického či náboženského presvedčenia.

"Skutočnosť, že sme našli viaceré práceneschopenky - niektoré roztrhané ... podporuje predbežné podozrenie, že zosnulý skrýval svoju chorobu pred zamestnávateľom i kolegami v práci," citovala agentúra DPA prokuratúru.

Francúzski vyšetrovatelia uviedli, že vyzdvihli z neprístupného miesta havárie asi 400 až 600 kusov ľudských pozostatkov, niektoré z nich také maličké ako vlas či zub, a poslali ich na analýzu. Patrick Touron, ktorý vedie práce na mieste, povedal reportérom, že doteraz nenašli žiadne celé telo. Identifikáciu členov posádky im uľahčuje uniforma, napísala agentúra AP.

Pravidlo dvoch pilotov

Lufthansa i jej dcérska spoločnosť Germanwigs s okamžitou platnosťou zavádzajú pravidlo dvoch osôb v pilotnej kabíne. Toto rozhodnutie prijali po havárii vo francúzskych Alpách a po konzultáciách Nemeckého združenia letectva (BLD), ministerstva dopravy a nemeckej agentúry pre leteckú bezpečnosť. Lufthansa pôvodne tvrdila, že svoje pravidlá meniť nebude.

Na pravidle dvoch osôb v kokpite sa dohodli všetky nemecké letecké spoločnosti, uviedlo BLD vo vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu