Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gréci požiadajú o predĺženie záchranného programu ešte dnes

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécka vláda potvrdila, že ešte dnes požiada o predĺženie záchranného programu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Dnes pošleme list," vyhlásil hovorca vlády Gavriil Sakellarides v gréckej televízii. List je adresovaný šéfovi Euroskupiny Jeroenovi Dijsselbloemovi. Sakellarides sa nechcel vyjadriť k jeho presnému obsahu a odkázal na ministerstvo financií. Preto naďalej nie je jasné, či Grécko akceptuje doterajšie podmienky dohodnuté s medzinárodnými veriteľmi, medzi ktoré patria aj úsporné opatrenia.

Euroskupina dala Grécku termín do konca tohto týždňa, aby prejavilo pripravenosť ku kompromisu v dlhovom spore. Atény však musia požiadať o predĺženie záchranného programu. To grécka vláda doteraz odmietala, pretože sa chce dohodnúť na nových podmienkach záchrany.

"Môžeme využiť ešte tento týždeň, ale to je všetko," uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v pondelok (16. 2.) večer po neúspešnom kole rokovaní v Bruseli. Ak Grécko požiada o predĺženie záchranného programu, ďalšie stretnutie ministrov financií eurozóny by sa mohlo konať v piatok (20. 2.).

Vláda chce predĺžiť úverovú dohodu, nie celý program

Grécko má v úmysle v stredu požiadať o predĺženie úverovej dohody, ktorú pripravila eurozóna. To sa však netýka kompletného záchranného programu Grécka. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Bruselu. Ten uviedol, že Grécko požiada o predĺženie úverovej dohody o šesť mesiacov, aj keď podmienky sú stále predmetom rokovaní. 

Nová grécka vláda premiéra Aléxisa Tsíprasa odmietla požiadať o predĺženie záchranného programu, ktorý sa končí 28. februára a obsahuje úsporné opatrenia. Grécky premiér však vidí rozdiel medzi záchranným programom a otázkou gréckeho dlhu. "Dohoda o úveroch sa od záchranného programu líši,“ povedal Tsípras. 

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble naďalej očakáva záväzné a dôveryhodné návrhy od novej gréckej vlády týkajúce sa medzinárodnej pomoci pre Grécko. Schäuble podľa vlastných slov nevie o údajných plánoch Grécka na predĺženie úverovej dohody. "Nič som nedostal, nie,“ povedal. Zároveň poznamenal, že Grécko dosiahlo počas plnenia podmienok súčasného programu pokrok a malo by týmto smerom pokračovať, prípadne navrhnúť lepšie riešenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu