Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Grécky minister opäť šokuje: Avizoval problémy pri splácaní dlhu

Janis Varufakis
Janis Varufakis (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko varuje pred tým, že v najbližších mesiacoch môže mať problémy pri platení dlhov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pri platení splátok MMF v súčasnosti a ECB v júli sa určite dostaneme do ťažkostí," uviedol grécky minister financií Janis Varufakis v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Alpha. Naopak, samotná štátna správa by sa nemala dostať do problémov.

Predstaviteľ gréckeho ministerstva financií už v utorok (24. 2.) oznámil, že Atény musia neodkladne začať rokovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou centrálnou bankou (ECB). Ide predovšetkým o otázku krátkodobého financovania.

Grécko bude musieť v najbližších mesiacoch zaplatiť viac splátok súkromným investorom a svojim medzinárodným veriteľom. Vláda musí v marci zaplatiť MMF asi 1,6 miliardy eur a ECB v júli a auguste približne 7,5 miliardy eur.

Ministri financií eurozóny v utorok (24. 2.) schválili predĺženie záchranného programu pre Grécko o štyri mesiace do konca júna. Atény za to prisľúbili reformy, ktorých detaily však musia byť schválené skôr, než krajina dostane ďalšie peniaze zo záchranného programu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu