Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tsipras to nemá ružové: Po obrovskom úspechu protesty a výtržnosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

ATÉNY – Najskôr pokojná protestná akcia mimoparlamentnej gréckej ľavice proti predĺženiu reštriktívneho úsporného programu vlády sa dnes večer v centre Atén zmenila na výtržnosti.

Okolo 200 maskovaných osôb rozbíjalo výklady, ničilo zaparkované motorové vozidlá a podpaľovalo kontajnery s komunálnym odpadom, informoval verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF. Išlo o prvú demonštráciu ľavicových radikálov po nedávnych voľbách a triumfe zoskupenia SYRIZA pod vedením Alexisa Tsiprasa, nového premiéra krajiny.

Iba v týchto dňoch došlo k dohode o rozšírení finančnej pomoci pre Grécko medzi Aténami a ich európskymi partnermi. Predĺženie programu pomoci EÚ podmienila predložením hodnoverného plánu reforiem Tsiprasovej vlády.

Nemecký parlament rozhodne o ďalšej pomoci Grécku

Nemecký parlament bude v piatok hlasovať o predĺžení záchranného programu pre Grécko, ktorého nová vláda sľúbila pokračovanie v reformách. Zákonodarný zbor najväčšej európskej krajiny by podľa výsledkov štvrtkového skúšobného hlasovania mal jednoznačnou väčšinou hlasov poslancov vlády kancelárky Angely Merkelovej návrh odsúhlasiť. Podporil ho aj minister financií Wolfgang Schäuble, varoval však, že Atény nedostanú ďalšiu pomoc, ak nebudú plniť svoje záväzky. Predlženie pomoci však nemá podporu verejnosti a podľa tento týždeň zverejneného prieskumu s tým súhlasí iba 20 percent Nemcov.

Na predĺžení pomoci pre sa dohodli tento týždeň Atény s ministrami financií členských štátov eurozóny. Platnosť súčasnej medzinárodnej úverovej dohody končí tento v sobotu. Jej predlženie však nová vláda v Aténach odmietala a víťaz januárových volieb, Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) v predvolebnej kampani sľubovala Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci v celkovej hodnote štvrť bilióna eur. Tá pred takmer piatimi rokmi zachránila Grékov pred bankrotom a vynúteným odchodom z eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu