Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ruský súd Putinovho kritika nešetril: Takýto trest mu naparili!

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Ruský odvolací súd potvrdil v utorok podmienečný trest v dĺžke tri a pol roka pre opozičného lídra Alekseja Navaľného za spreneveru voči francúzskej kozmetickej firme Yves Rocher. Prokuratúra pre neho žiadala až desaťročný trest odňatia slobody. Navaľný bol pôvodne odsúdený na tri a pol roka podmienečne a dostal pokutu vo výške 500 000 rubľov (necelých 7000 eur).

Prokuratúra sa proti tomuto rozsudku odvolala a žiadala prísnejší trest. Odvolací súd okrem potvrdenia pôvodného verdiktu zrušil udelenú pokutu. Navaľného brata Olega poslal súd v decembri za tie isté obvinenia na 3,5 roka do väzenia, pričom odvolací súd tento trest taktiež potvrdil.

Navaľný je v prísnom domácom väzení už takmer desať mesiacov. Popredného kritika politiky Kremľa známeho predovšetkým odhaľovaním korupcie vo vládnych kruhoch ešte v júli minulého roka usvedčili aj zo sprenevery v úrade gubernátora Kirovskej oblasti, kde pôsobil ako poradca. Pôvodný trest v podobe päťročného pobytu vo väzení mu neskôr zmenili na podmienečný. V apríli ho súd v Moskve uznal vinným z ohovárania a udelil mu pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (asi šesťtisíc eur). Procesy proti Navaľnému považuje opozícia za súčasť kampane na jej potlačenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu