Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vladimír Putin je najbohatší muž planéty: Vlastní 200 miliárd dolárov, tvrdí americký investor

Bill Browder už viac v Rusku nie je vítaný. Zobraziť galériu (3)
Bill Browder už viac v Rusku nie je vítaný. (Zdroj: genevasummit.org)

MOSKVA – Hovorí o sebe, že sa stal Putinovým nepriateľom číslo jeden. Hedžový manažér a kedysi najväčší zahraničný investor v Rusku, Bill Browder, tejto téme venoval aj svoju knihu. Kontroverzný obsah so zaujímavým názvom sa stal okamžite populárnou komoditou. Veď podľa Browdera je Vladimir Putin so svojimi údajne až 200 miliardami dolárov najbohatším mužom sveta!

Kritici varujú, že Browderova kniha je iba ďalším pohľadom na nemalý svet sústredený okolo Kremľa. Browder je skrz-naskrz kapitalista, preto treba brať do úvahy aj jeho zaujatosť voči rubľu a systému, ktorému ruská mena kraľuje. Browder sa roky pokúšal preniknúť do tajov fungovania postkomunistického „režimu“ obchodníkov a ich konečne vysvetleného odporu k Západu.

Druhá časť jeho knihy je však venovaná vzťahu medzi ruskými oligarchmi a mužom stojacim na čele ruského impéria. Browder pomohol Putinovi zbohatnúť, no ani zárobok 4,5 miliardy dolárov neumlčal ruský hnev. „Ako sa búrkové mraky zaťahovali, Browder z Ruska ušiel a chytro odtiaľ vyplavil aj väčšinu peňazí svojich investorov. Putin vzápätí prelustroval banky a úrady, hľadal peniaze, ktoré tam už neboli,“ píše o dramatickom odchode Browderových investícií z Ruska Marcus Tanner z britského denníka The Indipendent.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ako tvrdí Browder, Putin najprv tlačil na iných oligarchov v snahe získať ich finančnú podporu, zúfalý sa potom rozhodol preliať peniaze z daňového úradu. Išlo celkovo o 230 miliónov dolárov, ktoré museli zaplatiť sami Rusi. Browderovo označenie Ruska za štát, ktorý vedie vojnu proti vlastným ľudom, znie preto celkom presne. Teraz sa Browder v rozhovore pre CNN rozhodol odhaliť ešte viac.

V súvislosti s výškou Putinovho bohatstva, ktoré získal vďaka všetkým možným aj nemožným transakciám, vytiahol neuveriteľnú sumu. „Myslím, že ide o 200 miliárd dolárov. Po 14 rokoch pri moci a množstve peňazí, ktoré krajina zarobila a ktoré neutratila na školy, cesty a nemocnice, všetky tie peniaze sú vo vlastníctve, banky – švajčiarske bankové účty, akcie, hedžové fondy, všetko pripravené pre Putina a jeho kumpánov,“ povedal Browder.

Vladimír Putin je najbohatší
Zobraziť galériu (3)

Ako to býva vo vysokej hre, aj kedysi najlepší priatelia sú len hráči. No a hráči raz musia naraziť na neprekonateľné nezhody. Tam, kde zarába jeden, nemohol už zarábať druhý. Putin Browdera po desiatich rokoch vyhnal z Ruska: „Moc v Rusku je veľmi jednoduchá. Ten, kto má môže zatýkať ľudí, je človek, ktorý má moc. A to, čo robí Putin je, že má okolo seba chlapov, ktorí majú moc zatýkať ľudí.“ Preto Browder označil Putina za najvyššieho oligarchu. Avšak, na druhej strane, mohlo ísť aj o pomstu, i keď stáli pozorovatelia Ruska si to nemyslia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu