Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nastal čas, tvrdí Putin: Navrhuje spoluprácu týmto krajinám

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

ASTANA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok navrhol vytvorenie menovej únie, do ktorej by patrilo Rusko, Bielorusko a Kazachstan. Putin túto myšlienku vyslovil na stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom a kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom.

"Nastal čas, aby sme začali uvažovať o vytvorení menovej únie,“ povedal Putin. Neuviedol však detaily svojho návrhu. Vyhlásil však, že krajiny by lepšie čelili ekonomickým výzvam v prípade, že by úzko spolupracovali.

Lukašenko a Nazarbajev verejne na návrh nereagovali, podľa analytikov je však nepravdepodobné, že by projekt odštartoval. Kazachstan sa k myšlienke spoločnej meny stavia tradične vlažne s tým, že krajiny by pred vznikom spoločnej meny mali najprv zosúladiť monetárne politiky. Grigorij Marčenko, bývalý šéf kazašskej centrálnej banky, odhaduje, že vytvorenie spoločnej meny by trvalo desať až dvanásť rokov. 

Pokles ruského rubľa negatívne ovplyvnil aj Kazachstan aj Bielorusko. Od polovice minulého roka si ruský rubeľ voči americkému doláru odpísal 40 % svojej hodnoty. Bielorusko v januári devalvovalo svoju menu, bieloruský rubeľ. Na trhu sa objavili špekulácie, že aj Kazachstan devalvuje svoju menu, ktorou je kazašský tenge.

Nastal čas, tvrdí Putin:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu