Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Putin priletel do Budapešti: Dohody s Maďarmi pomôžu Rusku prekonať sankcie

Vladimir Putin sa stretol s predstaviteľmi maďarskej vlády Zobraziť galériu (31)
Vladimir Putin sa stretol s predstaviteľmi maďarskej vlády (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes na pracovnú návštevu Budapešti, kde sa stretne s premiérom Viktorom Orbánom aj prezidentom Jánosom Áderom. Vládny špeciál pristál na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta s vyše hodinovým meškaním.

Hlavu ruského štátu na jeho prvej návšteve Európy v roku 2015 sprevádza početná delegácia, v ktorej je aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šesť ďalších ministrov ruského kabinetu, ale aj predstavitelia hospodárskeho života, medzi nimi generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. 

Týmto lietadlom priletel Vladimir
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Maďarská opozícia ostro kritizuje Putinovu návštevu

Ostrú kritiku vyvolala dnešná návšteva prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a obsah jeho spoločnej tlačovej konferencie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zo strany viacerých opozičných maďarských politických strán.

Ako vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI, podľa podpredsedu Demokratickej koalície (DK) Pétera Niedermüllera maďarský premiér Viktor Orbán zradil dnes Európu, európske spoločenstvo a Maďarsko. Podľa jeho názoru maďarská vláda zbabelo obišla fakt, že agresorom v rusko-ukrajinskom konflikte je Rusko.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Opozičný politik kritizoval aj zadlženie celej krajiny, ktorá sa v dôsledku energetickej závislosti na Rusku, ako formuloval, v podstate stáva na dlhé desaťročia "kolóniou".

Péter Niedermüller registroval vo vyjadreniach Viktora Orbána o eurázijskom zomknutí orientáciu proti politike Európskej únie a dodal, že premiér sa podujal reprezentovať v Bruseli čosi, čo celá únia odmieta.

Podobne ako ďalší opoziční politici poukázal na fakt, že hostiteľ umožnil hosťovi položiť veniec k pamätníku ruských vojakov, podieľajúcich sa na potlačení maďarskej revolúcie z roku 1956, ako aj na Orbánovo údajné vytváranie "ilúzie o bezpečnom ruskom plyne".

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) sa domnieva, že predseda maďarskej vlády zaviedol krajinu na cestu úplnej závislosti na Rusku.

Spolupredsedníčka strany Bernadett Szélová v reakcii na informácie po bilaterálnych rokovaniach Orbán-Putin konštatovala, že sa posilnila energetická závislosť Maďarska, ktorá bola na ruskom plyne spomedzi krajín V4 už aj doteraz najvyššia. Podľa jej názoru by sa energetická politika krajiny mala zmeniť.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Predstaviteľka LMP súčasne kritizovala premiéra, že nevyužil stretnutie s ruským prezidentom na vypovedanie dohody o rozšírení JE v Paksi a presadenie zverejnenia spisov KGB súvisiacich s Maďarskom. Jobbik považuje výsledky dnešných maďarsko-ruských rokovaní v Budapešti za polovičaté.

Hovorca strany Ádám Mirkóczki označil za dôležitý výsledok, že energetické zdroje budú z Ruska putovať do Maďarska bezpečne a stabilne dlhodobo. Na margo kritických hlasov ľavicových opozičných subjektov vyhlásil, že doma síce využívajú ruský plyn, avšak žiadnu alternatívu napriek deklaráciám nedokázali ponúknuť.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Za nedôveryhodné, cynické a lživé považuje však Jobbik podľa slov hovorcu slová Viktora Orbána o údajnej škodlivosti sankcií Európskej únie voči Ruskej federácii. Vládna maďarská strana Fidesz ich totiž bez slova podporuje, preto by bolo dobré, ak by premiér jasne oboznámil verejnosť s oficiálnym stanoviskom jeho kabinetu, povedal Mirkóczki.

Hovorca Jobbiku sa s pobúrením vyjadril na margo vyhlásení maďarského premiéra o Ukrajine. Opozičná strana by totiž od neho očakávala, že popri zdôraznení nutnosti mieru dá najavo aj, čo mieni pre to urobiť.

Podľa strany Dialóg za Maďarsko (PM) premiér Orbán transformuje krajinu na predsunutú baštu Ruska. Po návšteve Vladimira Putina v Budapešti zostáva podľa názoru predstaviteľa PM Benedeka Jávora jediná otázka: Čo robil Vladimir Putin v Maďarsku.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Europoslanec opozičnej strany poukázal v zdôvodnení tohto tvrdenia, že niektoré ohlásené dohody sa podpisujú obvykle na nižšej úrovni a dlhodobá dohoda o dodávkach zemného plynu sa zrodila už skôr, preto stretnutie štátnikov nebolo potrebné.

Za historický moment označil Benedek Jávor fakt, že sa maďarský premiér rozhodol pre Rusko, hovoriace imperiálnym hlasom a hlásiace sa k agresívnej zahraničnej politike.

Líder Maďarskej liberálnej strany, niekdajší Orbánov stranícky kolega Gábor Fodor označil za ponižujúce spomínané kladenie vencov a pripomenul iného Viktora Orbána z roku 1989, požadujúceho vtedy stiahnutie všetkých sovietskych jednotiek z krajiny. Za šokujúce označil aj samotný obsah rokovaní oboch štátnikov, ktoré podľa jeho názoru dali jasne najavo, že Vladimir Putin vníma Viktora Orbána a Maďarsko ako "akýchsi vazalov".

Budapešť a Moskva sa dohodli na dodávkach plynu

Maďarsko a Rusko dosiahli politickú dohodu o budúcich dodávkach ruského plynu do Maďarska. Po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o tom v utorok informoval premiér Viktor Orbán, podľa ktorého už treba doriešiť len niektoré technické otázky. Súčasná dohoda medzi Moskvou a Budapešťou o dlhodobých dodávkach plynu vyprší tento rok. "Podľa novej dohody je tu možnosť použiť aj plyn, ktorý sme nevyužili a zaplatiť zaň až potom," povedal Orbán.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Putin po stretnutí novinárom povedal, že plynárenská firma Gazprom je pripravená dodať Maďarsku aj viac plynu, než stanovuje dohoda. Ruský líder tiež vyhlásil, že spoločné podniky dohodnuté s Maďarskom v oblasti poľnohospodárstva pomôžu Rusku prekonať dôsledky sankcií, ktoré na Moskvu uvalila Európska únia a Spojené štáty v reakcii na konanie Ruska na východe Ukrajiny.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Návšteva v Budapešti bola Putinovou prvou návštevou v krajine Európskej únie od júna 2014 a je reakciou na minuloročnú návštevu Orbána v Moskve, kde sa obe vlády dohodli na spolupráci v oblasti jadrovej energie. Orbán nezdieľa tvrdý postoj k Moskve za ruské angažovanie na východe Ukrajiny a na rozdiel od EÚ tvrdí, že Maďarsko sa nemôže odvrátiť od svojho najväčšieho dodávateľa energií.

S Putinom sa stretol aj prezident Áder

Maďarský prezident János Áder prijal dnes večer v Budapešti najvyššieho ruského predstaviteľa Vladimira Putina. Stalo sa tak na záver jeho krátkej pracovnej návštevy v maďarskej metropole.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Hlavu ruského štátu na jeho prvej návšteve Európy v roku 2015 sprevádzala viac ako 100-členná delegácia, v ktorej bol aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šesť ďalších ministrov ruskej vlády, ale aj predstavitelia hospodárskeho života, medzi nimi generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. 

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Ruský prezident v úvode návštevy položil veniec na Námestí hrdinov a na Národnom cintoríne na obnovenú parcelu sovietskych vojakov za účasti výhradne ruských novinárov. Parcelu s rozlohou 1,5 hektára, kde je pochovaných 7280 z celkového počtu približne 200.000 sovietskych vojakov padlých v Maďarsku, obnovovali dva roky z ruských finančných zdrojov.

Po kladení vencov Putin rokoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom a následne obaja odpovedali na otázky početných novinárov z Ruska, Maďarska a ďalších krajín. Aj keď v centre rokovaní bola energetika a s ňou súvisiace otázky, väčšina novinárov sa zaujímala o názory štátnikov na aktuálny vývoj na Ukrajine.

Vladimir Putin sa stretol
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Počas návštevy ruského prezidenta v Maďarsku podpísali obe strany dohodu o otvorení maďarského generálneho konzulátu v Kazani a ďalšie dohody týkajúce sa vzdelávania, zdravotníctva či prípravy odborníkov pre jadrovú energetiku.

Polícia zadržala počas Putinovej návštevy polonahú aktivistku Femenu

Maďarská polícia dnes zadržala v Budapešti polonahú aktivistku ukrajinskej feministickej organizácie Femen, ktorá posielala domov ruského prezidenta Vladimira Putina. V čase incidentu, ktorý sa odohral pri parlamente, Putin v rámci svojej dnešnej pracovnej návštevy Maďarska kládol vence na Námestí hrdinov. 

Vladimir Putin navštívil Budapešť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Aktivistka zlou angličtinou kričala, aby Putin išiel domov. Zodvihla sukňu na ktorej mala z vnútornej strany nápis "Putin go home!". Pod nápisom bola šípka ukazujúca jej medzi nohy. Pod sukňou nemala nič oblečené.

Policajti sa aktivistku snažili zahaliť dekou, napokon ju viacerí strážcovia zákona dostali do mikrobusu.

Vladimir Putin navštívil Budapešť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Budapeštianska polícia pre spravodajský server Hir24 uviedla, že bola predviedená 26-ročná občianka Francúzska, ktorá neuposlúchla policajnú výzvu.

V Budapešti platia prísne bezpečnostné opatrenia

Delegácie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý dnes pricestuje na pracovnú návštevu Budapešti, podľa spravodajského servera Nol.hu priletia postupne troma lietadlami IL-96. Putinove má pristáť o 14.00 h.

Vladimir Putin navštívil Budapešť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Opancierovanú limuzínu hlavy štátu a flotilu ďalších vozidiel potrebných na ochranu ruského prezidenta dopravili už v pondelok na palube nákladného stroja IL-76. Ruskí podnikatelia priletia troma malými súkromnými lietadlami.

Vladimir Putin navštívil Budapešť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Maďarské Centrum boja proti terorizmu (TEK) spolu s políciou zaviedlo prísne bezpečnostné opatrenia v maďarskom hlavnom meste. Viaceré ulice a cesty, ktorými prejde Putinova delegácia, sú od poludnia úplne uzatvorené, niektoré uzatvoria iba počas prejazdu prezidentského konvoja. Na trasách platí dočasný zákaz zastavenia.

Vladimir Putin navštívil Budapešť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Okolie parlamentu, vrátane dunajského nábrežia, je uzatvorené už od 03.00 h. Popoludní uzatvoria okolie Námestia hrdinov, cintorína na Kerepesskej ceste a v Budínskych vrchoch okolie Sándorovho paláca - sídla maďarského prezidenta. Ľudí do uvedených oblastí púšťa polícia iba po podrobnej prehliadke. Na strechách budov sú ostreľovači.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu