Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruská firma zverejní šokujúcu správu: Gang hackerov ukradol bankám cez miliardu dolárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

NEW YORK - Organizovaný gang počítačových hackerov, ktorý od konca roka 2013 napadol stovku bánk v 30 krajinách, ukradol pri nelegálnych operáciách už vyše miliardu dolárov. Vo svojej správe to tvrdí ruská antivírusová firma Kaspersky Lab. Hackerská sieť vraj získava peniaze vďaka infiltrácii do vnútorných systémov bánk a nezameriava sa na účty klientov, ale na vlastné prostriedky finančných inštitúcií.

Svoju správu o počítačovej kriminalite chce Kaspersky Lab zverejniť v plnej šírke dnes na konferencii v mexickom Cancúne, už v nedeľu z nej ale citovala americká médiá, ako prvý denník The New York Times.
 
Zo zistení expertov vyplýva, že hackeri vyvinuli metódy, ako vďaka phishingu či dlhodobému sledovanie správania zamestnancov získať prístup k vnútornému systému banky. Potom dokázali získavať peniaze napríklad pomocou prevodov na svoje účty alebo preprogramovaním bankomatov, z ktorých potom vyberali hotovosť. Podľa všetkého pracovali s menšími čiastkami tak, aby nevzbudili podozrenie. U každej z bánk ukradli maximálne okolo desať miliónov dolárov.
 
Podľa denníka The Wall Street Journal zatiaľ nie je jasné, koľko presne bánk hackeri napadli ani aké konkrétne banky to boli. Vraj išlo najmä o inštitúcie v USA, Rusku a východnej Európe. Firma Kaspersky Lab spolupracuje s vyšetrovateľmi, ktorí sa teraz snažia hackerom dostať na stopu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu