Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama s Merkelovou varujú svet: Ak sa veci nezmenia, Ukrajine začneme dodávať zbrane!

Angela Merkelová a Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Možnosť vojenského riešenia ukrajinskej krízy bola vždy malá, Rusko má silnú armádu. Ak však zlyhá diplomacia, je dodávka zbraní Kyjevu možná, povedal dnes prezident Barack Obama po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Rozhodnutie ale zatiaľ nepadlo, dodal a poznamenal, že by ho vopred konzultoval s americkými spojencami.

Na dodávky zbraní ukrajinskej vláde vyzývajú americkí republikáni. Vo Washingtone sa podľa amerických médií predpokladá, že konečné rozhodnutie o prípadných zbrojných dodávkach Kyjevu závisí od výsledku terajších diplomatických konzultácií, ktoré by mali vyvrcholiť stredajším summitom v bieloruskom Minsku. Zúčastniť sa ho majú najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Obama sa obáva, že zbrane dodané na Ukrajinu by sa mohli dostať do "nesprávnych rúk". Pýta sa, či sa nedostanú do cudzích rúk alebo či ich nasadenie nevyvolá "nadmerne agresívne akcie, ktorým Ukrajinci nebudú schopní čeliť".

"Akú reakciu to vyvolá, nielen zo strany separatistov, ale aj Ruska? To všetko sú otázky, ktoré musíme brať do úvahy," upozornil. Obama vyhlásil, že Spojené štáty sú so svojimi európskymi spojencami za diplomatické riešenie konfliktu na východe Ukrajiny. "Pracujeme ďalej na diplomatickom riešení, ale zároveň varujeme, že ak Rusko bude pokračovať vo svojom terajšom kurze, ktorý ničí ruskú ekonomiku, poškodzuje ruský ľud a má zároveň strašný vplyv na Ukrajinu, izolácia Ruska sa len prehĺbi, a to politicky aj ekonomicky," uviedol americký prezident.

"V 21. storočí nemôžeme nečinne stáť a dopustiť, aby sa v Európe prekresľovali hranice pod hlavňami pušiek," zdôraznil šéf Bieleho domu. Merkelová povedala, že napriek zlyhaniam v rokovaniach ďalej trvá na diplomatickom riešení a odmieta vojenské vyústenie ukrajinskej krízy. "Spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Európou zostane pevné, aj keď spolu obe strany vždy nesúhlasí," vyhlásila kancelárka.

Merkelová sa dôrazne postavila za zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny, čo označila za kľúčový problém ako vo vzťahu k anektovanému Krymu, tak aj k separatistickému povstaniu v Donbase. "Ak sa zásady územnej celistvosti vzdáme, neudržíme v Európe mierový poriadok," varovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu