Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bojovníci za referendum sa nezastavia pre ničím: Obťažujú aj takto chorých pacientov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kampaň pred sobotným (7.2.) referendom za ochranu rodiny sa dostala aj do nemocníc Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku. Stalo sa tak bez vedomia a povolenia zdravotníckeho zariadenia, pričom aktivisti chodili nielen po chodbách, ale dostali sa i na oddelenia k chorým. Na riaditeľstve sa preto viacerí pacienti sťažovali. Aliancia za rodinu sa k aktivite oficiálne nehlási, ani ju neodmieta.

"Hospitalizovaní pacienti a zamestnanci od začiatku týždňa upozorňujú vedenie UNB, že v priestoroch nemocníc patriacich pod UNB sa pohybujú ľudia propagujúci referendum, ktorí núkajú pomoc pri vybavovaní hlasovacích preukazov a rozdávajú letáky," povedala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Priblížila, že nemocnica nikomu súhlas na takúto aktivitu nedala a od konania neznámych osôb sa dištancuje.

O vstup dobrovoľníkov s cieľom informovať pacientov o volebnom práve a prípadne pomôcť pacientom pri vybavovaní hlasovacieho preukazu podľa jej slov v stredu (4.2.) listom žiadala Aliancia za rodinu. "Nakoľko je referendum v UNB zabezpečené s okrskovými komisiami štandardným spôsobom v súlade s platnými právnymi predpismi, UNB nevidí dôvod udeliť povolenie. Napriek tomu sa cudzie osoby naďalej pokúšajú pacientov kontaktovať priamo na oddeleniach a klinikách," priblížila Stano Maťašovská.

K aktivistom v nemocniciach v hlavnom meste sa však Aliancia za rodinu, ktorá referendum iniciovala, oficiálne nehlási. Jej hovorca Anton Chromík najprv odpovedal na otázku, či aliancia v nemocniciach UNB organizuje kampaň pred referendom reagoval tým, že ľudia majú právo hlasovať v referende a následne tým, že zverejnili na webe informácie o postupe, ako možno požiadať o prenosnú urnu a hlasovací preukaz. Predpokladá, že ľudia sa k zverejneným informáciám mohli pridať. "Ak požiadali jednotlivých ľudí, umožnili im to, aby si tieto žiadosti povypisovali, tak to vnímame ako veľmi cennú službu občanom."

V piatich nemocniciach UNB na referendum dohliada ako pri iných voľbách či plebiscitoch určený pracovník, ktorý spolupracuje s členmi okrskovej komisie. "Pacienti a zamestnanci počas tohto týždňa nahlasujú záujem o zúčastnenie sa na referende sestrám na oddeleniach a klinikách. Môžu tak urobiť najneskôr do piatka predpoludnia. Podmienkou na hlasovanie v nemocnici je platný hlasovací preukaz. Nepotrebujú ho len tí, ktorých trvalý pobyt a sídlo nemocnice patria pod rovnaký okrsok," uzavrela Stano Maťašovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu