Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rok 2014 bol tým najteplejším v dejinách meraní, otepľovať sa bude aj naďalej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM – Svetová meteorologická organizácia (WMO) určila dnes rok 2014 za najteplejší rok v dejinách meraní na Zemi.

Rozdiel medzi teplotami nameranými v rokoch 2010 a 2005 je však podľa WMO tak minimálny, že je ťažké s istotou povedať, ktorý z týchto troch rokov bol skutočne tým najhorúcejším v dejinách robenia záznamov, napísala dnes agentúra AP. Výsledky dnes zverejnenej analýzy MWO odzrkadľujú zistenia, ktoré pred dvoma týždňami publikovali Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Národný úrad pre výskum oceánov a atmosféry (NOAA), zahŕňa tiež dáta z Britského meteorologického úradu. 

Podľa ženevskej MWO boli v roku 2014 teploty na Zemi 0,57 stupňa Celzia nad vlaňajším priemerom. Čo síce znamená mierne vyššie teplotné hodnoty ako v rokoch 2010 a 2005, rozdiel sa však pohybuje v rozpätí možnej štatistickej odchýlky 0,10 stupňa Celzia.

V 21. storočí zaznamenali podľa AP meteorológovia celkovo 14 z 15 najteplejších rokov v histórii meraní na Zemi.  Podľa generálneho tajomníka WMO Michela Jarrauda, vzhľadom k rastúcim hodnotám emisií oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére, sa pokračovanie otepľovania planéty očakáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu