Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pomoc Porošenkovi je v USA na spadnutie: Chcú vyzbrojiť ukrajinskú armádu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Vzhľadom na pokračujúce útoky separatistov na východe Ukrajiny vďaka údajnej ruskej podpore je teraz vrchný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove za to, aby sa obliehaným ukrajinským vládnym silám dodali útočné zbrane. Rad amerických vládnych predstaviteľov sa k tomuto kroku, zdá sa, začína tiež prikláňať. Uviedol to v nedeľu denník The New York Times.

Prezident Barack Obama o podobnej zbrojnej pomoci doteraz nerozhodol. Avšak po sérii vojenských neúspechov, ktoré utrpeli ukrajinskeé sily po útokoch separatistov v posledných týždňoch, Obamova vláda začína mať na otázku vojenskej pomoci nový pohľad, tvrdí americký denník. Minister zahraničia USA John Kerry je podľa denníka pripravený o tejto pomoci jednať pri svojej nadchádzajúcej štvrtkovej návšteve Kyjeva.
 
Najmenej ďalších 13 ukrajinských vojakov a 17 civilistov zahynulo od soboty v potýčkach a pri ostreľovaní medzi proruskými separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na vyjadrenie oboch strán konfliktu, ktorý si od apríla vyžiadal viac ako 5100 mŕtvych. Paríž, Berlín a Kyjev v nedeľu vyzvali na okamžité prímerie.
 
Ukrajinské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax-Ukrajina nedávno uviedlo, že povstaleckým jednotkám pomáhajú nielen ruskí poradcovia a inštruktori, ale aj jednotky pravidelnej ruskej armády. Moskva ale akékoľvek priame zapojenie ruských síl do bojov na Ukrajine rezolútne popiera.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu