Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zomrela prokurátorka z procesu s Horákovou: Tajný pohreb z obáv pred radikálmi

Milada Horáková a Alexej Čepička
Milada Horáková a Alexej Čepička (Zdroj: DSE)

PRAHA - Vo veku 93 rokov zomrela Ludmila Brožová-Polednová. Bývalá robotnícka prokurátorka bola v roku 2008 odsúdená za podiel na justičnej vražde Milady Horákovej. Do väzenia skutočne nastúpila. Prezident Václav Klaus jej však v roku 2010 udelil milosť, napísal dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Ludmila Brožová-Polednová zomrela už 15. januára. Na jej úmrtie upozornil server TN.cz, podľa ktorého o pohrebe vedela len rodina, takže sa nemohol stať zámienkou na stretnutie radikálnych komunistov. Smrť Polednovej portálu iDNES.cz potvrdil zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Bývalá robotnícka prokurátorka bola jedinou odsúdenou aktívnou účastníčkou vykonštruovaných procesov z 50. rokov. Pražský vrchný súd ju za to začiatkom septembra 2008 poslal na šesť rokov do väzenia. K procesom sa Polednová dostala po absolvovaní dvojročnej právnickej školy pracujúcich, keď bola dosadená na miesto prokurátora.

Z tejto pozície sa stala po roku 1948 kľúčovou osobou pri riadení, inscenácii a manipulácii súdnych procesov. Je známa ako prokurátorka vykonštruovaných procesov v časoch stalinizmu, napríklad s Miladou Horákovou. Angažovala sa pri tom, aby prezident Horákovej neudelil milosť.

Do väzenia nastúpila Polednová v marci 2009. Vo väznici si krátila čas počúvaním rozhlasu a tvrdila, že vďaka právnickému vzdelaniu pomáha spoluväzenkyniam. Brány väzenia opustila v decembri 2010, keď jej udelil milosť prezident Václau Klaus, čím proti sebe popudil bývalých politických väzňov.

Vinu na smrti Milady Horákovej si Ludmila Brožová-Polednová nepripustila ani pri odchode z väzenia. O svojich plánoch do budúcnosti vtedy podľa iDNES.cz povedala, že sa chce dožiť 90 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu