Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká mobilizácia konkurentov: Hamas vyzýva Hizballáh na spoločný boj proti Izraelu

Prehliadka na počesť výročie Hamasu
Prehliadka na počesť výročie Hamasu (Zdroj: SITA)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas vo štvrtok adresovalo libanonskej organizácii Hizballáh výzvu na urovnanie sporu týkajúceho sa vojny v Sýrii v záujme spoločného boja proti Izraelu ako spoločnému nepriateľovi. Myšlienku zjednotenia formulovalo v liste, ktorý sa objavil na internetových stránkach libanonskej televíznej stanice al-Manár patriacej Hizballáhu.

Autorom dokumentu je údajne Muhammad Dajf, vrchný veliteľ ozbrojeného krídla Hamasu známeho ako Brigády Izz ad-Dína al-Kassáma. Hnutie ovládajúce palestínske Pásmo Gazy patrí k odporcom režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, zatiaľ čo Hizballáh s podporou Iránu sa zapája do bojov proti sýrskym protivládnym povstalcom. Podľa zverejneného listu je však "skutočným nepriateľom národa sionistický nepriateľ a všetky pušky musia byť namierené na neho".

Dajf ako jeden z vysokých predstaviteľov Hamasu bol počas minulého leta terčom izraelského bombardovania v Pásme Gazy. List nesúci jeho podpis tiež vyjadruje sústrasť vodcovi Hizballáhu Hassanovi Nasralláhovi v súvislosti so stratou šiestich bojovníkov pri nedeľňajšom nálete Izraela na sýrskom území susediacom s okupovanými Golanskými výšinami. Šéf ozbrojeného krídla Hamasu, ktorý podľa Izraela stojí za smrtiacimi teroristickými útokmi na jeho území, sa dlhé roky ukrýva na neznámom mieste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu