Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obama sa ako prvý prezident USA zúčastnil na oslavách Dňa republiky v Indii

Prezident USA Barack Obama oslávil v Indii Deň republiky po boku premiéra Narendra Modiho. Zobraziť galériu (10)
Prezident USA Barack Obama oslávil v Indii Deň republiky po boku premiéra Narendra Modiho. (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Predstavitelia Ruska, Číny a Francúzska sa dnes spoločne s mnohými inými krajinami zúčastnili na oslavách indického Dňa republiky. Spojené štáty sa ich zúčastnili prvýkrát, píše agentúra DPA.

Americký prezident Barack Obama bol hlavným hosťom 66. ročníka osláv Dňa republiky v Naí Dillí, kde sa spolu so svojou manželkou Michelle zúčastnil na dvojhodinovej vojenskej prehliadke a kultúrnom podujatí. Obama je prvým americkým prezidentom, ktorý sa na ceremónii zúčastnil; nie však prvou hlavou štátu USA, ktorá na ňu bola pozvaná.

Prezident USA Barack Obama
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V roku 1995 indická strana pozvala na vojenskú prehliadku pri príležitosti Dňa republiky vtedajšieho amerického prezidenta Billa Clintona, ten to však odmietol, pretože termín kolidoval s jeho Správou o stave únie, uviedli noviny Times of India. Obama prijal pozvanie indického premiéra Naréndru Módího a prejav o stave únie predniesol na pôde Kongresu skôr, aby sa na oslavách v Naí Dillí mohol zúčastniť. Hlavným hosťom na vlaňajších oslavách indického Dňa republiky bol japonský premiér Šinzó Abe.

Prezident USA Barack Obama
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Obama a indický premiér Módí dosiahli v nedeľu na bilaterálnych rokovaniach prelom v otázkach, ktoré dlhodobo blokovali komerčnú spoluprácu oboch krajín v oblasti mierového využitia jadrovej energie. Spojené štáty a India podpísali kľúčovú dohodu o civilnej nukleárnej spolupráci už v roku 2008. Implementácii dokumentu a vzájomnému obchodu s jadrovými technológiami však bránili nedoriešené praktické otázky.

Prezident USA Barack Obama
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu