Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obama vo veľkom príhovore Američanom: Sme silnejší ako Rusko, je zruinované!

Barack Obama Zobraziť galériu (6)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v noci na dnes v Kongrese predniesol výročnú správu o stave únie. Vyhlásil, že rastúca ekonomika, zmenšujúce deficity a prosperujúca výroba energie pozdvihli USA z recesie. Za obnovu si pripísal zásluhy a dodal, že ekonomika založená na strednej vrstve funguje, napísala agentúra AP. Dotkol sa aj zahraničnej politiky. Američanov ubezpečil, že USA je silnejšie ako Rusko a urobí poriadok s Islamským štátom.

Obama uistil Ukrajinu, že ju naďalej bude podporovať pri jej konflikte s Ruskom. Vyjadril sa tak počas utorkového prejavu o stave únie. "Držíme sa princípu, že väčšie krajiny nesmú šikanovať tie menšie," uviedol prezident. Podľa jeho slov niektorí tvrdili, že agresia ruského prezidenta Vladimira Putina je majstrovskou ukážkou stratégie a sily. "No je to Amerika, čo stojí silná a zjednotená s našimi spojencami, zatiaľ čo Rusko je izolované a jeho ekonomika je zruinovaná," zdôraznil Obama.

Na Kube USA podľa Obamu končia s politikou, ktorá bola dávno zastaraná. "Keď to, čo robíte 50 rokov, nefunguje, je načase vyskúšať niečo nové," povedal. Tento rok podľa jeho slov začne Kongres pracovať na ukončení dlhoročného embarga. To bolo vyvrcholením konfliktu medzi oboma krajinami po revolúcii vedenej Fidelom Castrom, bratom dnešného prezidenta Raúla. Sankcie voči Kube začali USA uplatňovať po znárodnení majetku amerických občanov a korporácií. Čo sa týka obávaného amerického väzenia Guantánamo na Kube, Obama zopakoval svoje odhodlanie zatvoriť ho. "Je načase dokončiť prácu," poznamenal.

V prípade možných nových sankcií voči Iránu zaujal Obama skeptický postoj. Podľa neho totiž v žiadnom prípade nezaručia, že citlivé rokovania s Iránom opäť nezlyhajú. Prezident preto pohrozil vetovaním sankcií. Pokiaľ by diplomacia pre nové sankcie zlyhala, odcudzilo by to USA od jeho spojencov a viedlo Irán k tomu, aby obnovil svoj jadrový program. Podľa Obamu takýto postup preto "nedáva zmyslel", hoci mnohí americkí poslanci na zvýšenom tlaku na Teherán trvajú.

 

Hospodárska kríza skončila

Obama povedal, že rastúca ekonomika by nemala prospievať len niekoľkým, ale mala by vytvárať príjem pre každého, kto sa snaží.

"Potrebujeme sa pozerať vyššie ako sa len uisťovať, že vláda nezastaví pokrok, ktorý robíme," povedal Obama. Recesia sa v podstate skončila v júni 2009, ale nasledujúce oživenie sa zadrhávalo, napísala AP. Len nedávno si verejná mienka všimla zlepšenie.

Infraštruktúra a antisemitizmus

Americký prezident Barack Obama vo svojej správe o stave únie vyzval Kongres, aby schválil plán infraštruktúry, ktorý by umožnil stavbu moderných prístavov, silnejších mostov, rýchlejších vlakov a najrýchlejšie internetové pripojenie. Nový infraštruktúrny balíček by podľa Obamu mohol vytvoriť 30-krát viac pracovných miest za rok.

Obama vyhlásil, že antisemitizmus, ktorý sa opäť objavil v rôznych častiach sveta, je poľutovaniahodný. Odmietol tiež "urážlivé" stereotypy o moslimoch, doplnila agentúra Reuters.

Barack Obama
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zásah proti Islamskému štátu 

Americký prezident Barack Obama vo svojej výročnej správe o stave únie v noci na dnes vyzval americký Kongres, aby schválil nové oprávnenie na použitie sily proti militantnej skupine Islamský štát (IS) a neponáhľal sa s novými sankciami proti Iránu kvôli jeho jadrovému programu.

Obama povedal, že koalícii vedenej Spojenými štátmi sa darí zastaviť postup IS v Iraku a Sýrii.

"Vyzývam tento Kongres, aby ukázal svetu, že sme v tejto misii jednotní, tým, že schválením rezolúcie o použití sily proti IS," vyhlásil Obama.

Viaceré americkí senátori vyvíjali tlak na prijatie nových sankcií proti Iránu, keď sa spomalili rozhovory o jadrovom programe Teheránu. 

Barack Obama
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Súkromie na internete 

Americký prezident Barack Obama dnes svojej správe o stave únie vyhlásil, že nezabudol na diskusiu o súkromí na internete, ktorú vyvolal nedávny hackerský útok na spoločnosť Sony.

"Žiadny cudzí štát, žiadny hacker, by nemal byť schopný vypnúť naše siete, kradnúť naše obchodné tajomstvá, alebo napadnúť súkromie amerických rodín, zvlášť našich detí," povedal Obama.

Tajné služby pripravujú odporúčania, ktoré by mali ustrážiť budúce pokusy o narušenie súkromia a vláda zverejní na budúci mesiac správu o tomto probléme, doplnila agentúra Reuters.

Obama tiež vyzval Kongres na reformy daňového systému, ktoré by pomohli malým podnikom. Zjednodušenie procesu podávania daňových priznaní by podľa jeho slov pomohlo zmenšiť ich náklady.

Barack Obama
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Použitie osobných genetických informácií

Americký prezident Barack Obama dnes vo svojej správe o stave únie povedal, že jeho vláda chce vyvinúť tlak na zavedenie použitia osobných genetických informácií, aby pomohla liečiť choroby, ako je rakovina a diabetes.

Prezident vyzval Kongres, aby podporil financovanie výskumu podporou nových investícií v "precíznom lekárstve".

"Chcem, aby krajina, ktoré eliminovala obrnu a zmapovala ľudský genóm, viedla novú éru v lekárstve - ktorá poskytne pravú liečbu v pravý čas," povedal Obama. 

"Dnes začínam novú iniciatívu precízneho lekárstva, ktorá nás priblíži k vyliečeniu chorôb, ako je rakovina a diabetes - a ktorá poskytne nám všetkým prístup k osobným informáciám, ktoré potrebujeme, aby sme udržali samých seba a naše rodiny zdravšie," povedal Obama.

Sekvencovanie individuálneho genómu - čítanie kompletnej genetickej informácie osoby - by mohlo urýchliť vedecký výskum a pomôcť farmaceutickým spoločnostiam vytvárať lieky na mieru jednotlivých ľudí.

Použitie genetických informácií na identifikovanie liekov, ktoré pacientovi pomôžu, by mohli ušetriť desiatky miliárd dolárov, ktoré sa v súčasnosti vynakladajú na neúčinné lieky, doplnila agentúra Reuters.

Barack Obama
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zvýšenie dane pre bohatých

Americký prezident Barack Obama dnes vo svojej správe o stave únie vyzval Kongres, aby sa vymanil zo zaužívaných starých spôsobov konfrontačnej politiky a podporil úsilie o pozdvihnutie strednej triedy vyšším zdanením bohatých a obchodnými dohodami.Hlavnou časťou Obamovho plánu na podporu strednej triedy je zvýšenie daní pre bohatých Američanov o 320 miliárd dolárov v nasledujúcich desiatich rokoch, aby bolo možné zaplatiť rozšírené daňové úľavy a vzdelávacie benefity pre strednú triedu, vrátane dvoch bezplatných rokov štúdia na vyšších stredných školách.

Zvýšenie sadzby dane z najvyšších kapitálových výnosov a dividend z 23,8 na 28 percent je populárne najmä medzi Demokratmi. Obama vo svojej výzve na zvýšenie dane obvinil lobistov zo súčasného stavu daňového systému. Podľa jeho slov je pretkaný medzerami, ktoré niektorým korporáciám umožňujú neplatiť nič.

Obama tvrdí, že jeho ekonomická politika sa odrazila v hospodárskom oživení a znížení nezamestnanosti na 5,6 percent.

Barack Obama
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prezident povedal, že je čas obrátiť strany z recesie a vojny a spoločne pracovať na riešení problémov strednej triedy, ktorá bola dosiaľ prehliadaná.

Správa o stave únie bola podľa agentúry Reuters v niektorých častiach zmierlivá a volajúca po kompromisoch. Obama však tiež sľúbil vetovať akúkoľvek snahu Republikánov o zvrátenie jeho zákona o zdravotnej starostlivosti či uvoľnenia imigračnej politiky.

Barack Obama pred Kongresom vystúpil raz od novembrových volieb, kedy Republikáni ovládli Senát. Demokrat Obama vyzval svojich politických oponentov, aby s ním začali diskutovať o budúcnosti "bez vzájomného démonizovania".

Viaceré Obamove návrhy sa zrejme nestanú realitou napriek tomu, že sú u mnohých Američanov populárne. V Spojených štátoch sa v roku 2016 budú konať prezidentské voľby, v ktorých už Barack Obama nemôže kandidovať, preto sa podľa agentúry Reuters čoskoro stane bezmocným.

Jeho návrh na prerozdelenie bohatstva by mohli poslúžiť na formovanie politickej diskusie pred novými voľbami a pomôcť bývalej ministerke zahraničných vecí Hillary Clintonovej, ktorá je favoritkou na kandidátku Demokratickej strany.

Barack Obama
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V oblasti zahraničnej politiky Obama bránil svoje decembrové rozhodnutie vyvinúť úsilie o normalizáciou vzťahov s Kubou.

Keď prezident spomenul teroristické útoky v Paríži, zákonodarcovia pozdvihli žlté ceruzky na znak podpory slobody prejavu.

Obama zopakoval svoj sľub, že zatvorí väznicu Guantánamo, kde Spojené štáty zadržiavajú osoby podozrivé z terorizmu.

Obe politické strany by mali Obamovi podľa jeho slov udeliť obchodné právomoci ako súčasť ochrany amerických pracovníkov. Varoval, že Čína chce "písať pravidlá pre najrýchlejšie rastúci región sveta".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu