Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pápež kritizoval používanie antikoncepcie a vyzdvihol tradičnú rodinu

Pápež František a prezident Filipín Benigno Aquino III.
Pápež František a prezident Filipín Benigno Aquino III. (Zdroj: SITA)

MANILA - Pápež František sa dnes počas prvého dňa návštevy na Filipínach stretol nielen s tamojšími predstaviteľmi vlády a lídrami katolíckej cirkvi, ale aj s filipínskymi rodinami. Na preplnenom štadióne v metropole Manila zároveň požehnal starším, invalidným a chorým prítomným. František tiež obhajoval učenie cirkvi, ktoré sa stavia proti antikoncepcii. Bola to dosiaľ jeho najdôraznejšia obrana v tejto otázke. Vyzval tiež rodiny, aby boli "svätyňami úcty k životu".

Informácie priniesli agentúry DPA a AP. František sa s rodinami stretol na jednom z najväčších športových štadiónov v Manile, ktorý má kapacitu 20.000 ľudí, ale pred štadiónom bolo zhromaždených až 86.000 osôb. Pred rodinami pevne obhajoval učenie cirkvi stavajúce sa proti antikoncepcii a priazeň prítomných si získal spontánnymi žartmi a dokonca aj dobre mieneným pokusom o znakovú reč.

"Buďte svätyňami úcty k životu, hlásajte posvätnosť každého ľudského života od počatia až po prirodzenú smrť," nabádal František dav. "Aký by to bol pre spoločnosť dar, keby každá kresťanská rodina mohla žiť naplno v súlade so svojím ušľachtilým poslaním," dodal pápež. Jeho vyjadrenia boli reakciou na to, že miestna katolícka cirkev nedávno prehrala boj - prezident Benigno Aquino III. presadil zákon, na základe ktorého vláda bude môcť poskytovať chudobným antikoncepciu v rámci kontroly pôrodnosti.

Pápež na stretnutí s rodinami vyzdvihol odolnosť a húževnatosť miliónov Filipíncov, ktorých v roku 2013 postihol ničivý tajfún Haiyan. Živel si vyžiadal tisíce ľudských životov na východe krajiny."Obdivujem hrdinskú silu, vieru a odhodlanie, aké prejavili mnohí Filipínci počas prírodnej pohromy," vyhlásil najvyšší pontifex. Pápež František má podľa očakávania v sobotu navštíviť východofilipínske pobrežné mesto Tacloban, ktoré tajfún Haiyan zasiahol najhoršie. 

Všade, kam dnes František prišiel, sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia a davy ľudí ho vítali ako rockovú hviezdu. A pápež sa občas s radosťou zamiešal medzi nich. Filipíny, kde je pápež na štvordňovej návšteve, sú najväčšou prevažne katolíckou krajinou Ázie, v ktorej tvoria moslimovia vyše 80 percent populácie. Na Filipínach žije až štvrtina zo 100 miliónov obyvateľov iba z jedného dolára na deň. Pápež preto vyslovil požiadavku, aby bol rok 2015 vyhlásený za Rok chudobných.
      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu