Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Castro ocenil amerického prezidenta: Obama si zaslúži nás rešpekt!

Barack Obama a Raúl Castro Zobraziť galériu (2)
Barack Obama a Raúl Castro (Zdroj: SITA)

HAVANA - Kubánsky prezident Raúl Castro v stredu osobne ocenil najnovšiu dohodu medzi Havanou a Spojenými štátmi o zbližovaní vzájomných vzťahov. Urobil tak v osobitnom vystúpení krátko po tom, ako dohodu oznámil americký prezident Barack Obama.

"Potrebujeme sa naučiť žiť spolu civilizovaným spôsobom, aj so svojimi rozdielmi," uviedol v televíznom prejave brat Fidela Castra, po ktorom prevzal vedenie komunistickej krajiny. Zároveň ocenil Obamu, ktorý si podľa neho za rozhodnutie o zblížení vzťahov s Kubou "zaslúži rešpekt a uznanie kubánskeho ľudu".

Barack Obama a Raúl
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Spojené štáty už v najbližších mesiacoch pripravujú otvorenie vlastného veľvyslanectva v kubánskej metropole Havana. Washington to oznámil v čase, keď Kuba informovala o prepustení amerického pracovníka zadržiavaného v krajine posledných päť rokov a USA zase potvrdili prepustenie troch Kubáncov uväznených na Floride pre špionáž. Washington má v pláne aj zmiernenie obchodného embarga uvaleného na Kubu po revolúcii z roku 1959, ktorá vyniesla k moci Fidela Castra, brata súčasného kubánskeho lídra Raúla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu