Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pápež pochválil diplomaciu v súvislosti s americko-kubánskou dohodou

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František pochválil dnes "malé krôčiky" diplomacie a mierotvorných snáh, ktoré priniesli zmierenie medzi Spojenými štátmi a Kubou. Vo svojich prvých verejných vyjadreniach o prelome, ktorý nastal v americko-kubánskych vzťahoch, František novým veľvyslancom pri Svätej stolici povedal, že diplomacia je "ušľachtilá práca".

František zohral rozhodujúcu úlohu v súčasnom zblížení oboch strán: toto leto napísal listy prezidentom Barackovi Obamovi a Raúlovi Castrovi, v ktorých ich vyzval, aby hľadali humanitárne riešenia rozporov medzi oboma krajinami, a navrhol Vatikán ako pomocníka pri rokovaniach. Záverečná dohoda bola dosiahnutá vo Vatikáne v októbri, pripomenula tlačová agentúra AP.

František v príhovore k veľvyslancom povedal, že diplomacia je "práca malých krôčikov, malých drobností, ktoré sa vždy končia vytvorením mieru, zbližovaním ľudských sŕdc a šírením bratstva medzi ľuďmi".

Obama v stredu vyhlásil, že je načase skončiť so zastaraným prístupom ku Kube a začať so zmierňovaním embarga, ktoré Spojené štáty na režim v Havane uvalili pred vyše 50 rokmi. Podľa Obamu má politika embárg korene v tých najlepších úmysloch, ale Castrov režim je stále pri moci a Spojeným štátom neposlúži, keď sa budú tvrdej, nemennej politiky pridŕžať dlhšie.

Obama je podľa vlastných slov pripravený na určitý čas zmierniť niektoré aspekty embarga uvaleného na Kubu, avšak najprv bolo nutné, aby režim v Havane prepustil amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa, čo sa v stredu po piatich rokoch podarilo. Americký prezident v tejto súvislosti vyzdvihol úlohu, ktorú pri Grossovom prepustení zohral pápež František a vatikánska diplomacia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu