Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fotograf našiel na Kube poklad: Môže zarobiť milióny!

Kupé Mercedes-Benz 300 SL Gullwing
Kupé Mercedes-Benz 300 SL Gullwing (Zdroj: Twitter)

HAVANA - Legendárny Mercedes-Benz 300 SL Gullwing sa konečne našiel! Objavil ho automobilový fotograf na potulkách Kubou. Po renovácii sa môže jeho cena vyšplhať až na niekoľko miliónov dolárov.

Automobilový fotograf Piotr Degler sa po mesiaci dopátral vysnenej trofeje každého zberateľa veteránov - legendárneho športového kupé Mercedes-Benz 300 SL Gullwing, ktorého hodnota môže na trhu po renovácii dosiahnuť milióny dolárov. Dávno opustené a polorozpadnuté vozidlo našiel po týždňoch hľadania medzi šrotom a odpadkami pri ceste, zakrytý listami banánovníka.

Fotografiu Degler umiestnil na čestné miesto svojho kalendára na tému starých automobilov na Kube. Dozvedel sa o legende, ktorá sprevádza toto auto a vydal sa na Kubu. Cestu zdokumentoval v kalendári Carros de Cuba 2015. Tucet fotografií áut a ľudí okolo nich vybral z 25 tisíc fotografií, ktoré vyrobil za mesiac cestovania, pri ktorom prejazdil vyše 3 tisíc kilometrov.

"Na svojich cestách som našiel celú radu skrytých pokladov - Napríklad Hispano-Suiza - ale Gullwing mi unikal až do jedného z posledných dní pred plánovaným koncom cesty," povedal Degler webu Classic Driver.

"Keď som ho našiel, strávil som celý deň jeho fotografovaním, potom som si ale uvedomil, že nočný záber by mohol byť vhodnejší. Nález tohto auta bol nepopísateľný zážitok," dodal.

Kubánske ulice a cesty brázdia desaťtisíce automobilových veteránov, najmä amerických "korábov ciest" z 40. a 50. rokov, ktoré ich majitelia neustále opravujú, leštia a vylepšujú z domácich zdrojov. Kuba po revolúcii roku 1959 zakázala dovoz áut zo Západu, čo vydržalo až do počiatku tohto roka.

Americký prezident Barack Obama v súčassnoti pripravuje ukončenie embarga a normalizácie vzťahov, čo zrejme priláka do Havany a ďalších miest Kuby množstvo amerických nadšencov do povojnových veteránov.

Medzi záplavou starých fordov a chevroletov sa dajú na uliciach Kuby nájsť aj niektoré vzácne luxusné vozidlá, vlastnené kedysi podnikateľmi, ktorí po nástupe Fidela Castra k moci z "ostrova slobody" utiekli. Hľadanie takýchto exemplárov je obľúbeným koníčkom celej rady návštevníkov Kuby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu