Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rodiny obetí zabitých v škole v Newtowne zažalovali výrobcu pušky

Adam Lanz
Adam Lanz (Zdroj: SITA)

NEWTON - Rodiny deviatich ľudí zabitých pri útoku na základnej škole v meste Newtown v americkom štáte Connecticut v roku 2012 podali dnes žalobu za nezákonné usmrtenie proti spoločnosti Bushmaster, ktorá vyrobila zbraň použitú pri útoku. Informoval o tom najväčší denník v štáte Hartford Courant, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

V žalobe je menovaný výrobca zbraní Bushmaster, niekoľkí distribútori a miestny maloobchod, ktorý predal zbraň 20-ročnému strelcovi Adamovi Lanzovi. Ten ňou pri útoku 14. decembra 2012 na základnej škole Sandy Hook zastrelil 20 prvákov a šesť pedagógov.

Rodiny deviatich obetí a desiata osoba, ktorá utrpela zranenia, podali žalobu na štátnom súde, spresnil denník Hartford Courant. Spoločnosť Bushmaster sa zatiaľ k záležitosti nevyjadrila. Lanza, ktorý začal svoj masaker doma zastrelením vlastnej matky, ukončil útok tak, že zbraň obrátil proti sebe a vzal si život, keď už počul prichádzať políciu.

Rodiny obetí jeho vyčíňania v žalobe proti firme Bushmaster tvrdia, že Lanza by nedokázal zabiť 26 ľudí do piatich minút bez "zbrane podľa vlastného výberu", teda bez poloautomatickej pušky Bushmaster AR-15, ktorá bola navrhnutá ako vojenská puška.

"Taký počet životov zmarených za 264 sekúnd umožnila" puška, ktorá bola "skonštruovaná na spôsobenie maximálneho masakru s mimoriadnou účinnosťou", uvádza sa v žalobe proti Bushmasteru.

Obžalovaní vedia, že "výsledkom predaja pušiek AR-15 na civilných trhoch je, že sú dostupné aj pre jednotlivcov nespôsobilých zaobchádzať s týmito zbraňami... A napriek tomuto poznatku obžalovaní pokračujú v predaji pušiek XM15-E52 na civilnom trhu", spomína sa v žalobe.

Žaloba upozorňuje aj na fakt, že "ani jeden (americký) štát nepožaduje kontrolu duševného zdravia prípadného kupca pušky AR-15" a "nepýta sa ani na ďalšie osoby, s ktorými sa bude kupec o zbraň deliť".

Toto je nepochybne narážka na Nancy Lanzovú, ktorá kúpila pušku AR-15 svojmu synovi, napísala dnes webová stránka thedailybeast.com. Žalujúca strana požaduje aj nešpecifikované finančné odškodné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu