Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusko vyslalo vojenské lietadlá nad Severné a Baltské more dva dni po sebe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nad Severným a Baltským morom v posledných dňoch opätovne zaznamenali vo zvýšenej miere lety ruských vojenských lietadiel. S odvolaním sa na predstaviteľa amerického ministerstva obrany o tom v noci na dnes informovala televízia CNN.

V sobotu a nedeľu letelo nad touto oblasťou každý deň približne desať ruských lietadiel vrátane bombardérov a tankovacích lietadiel. Podľa správy je nezvyčajné, že k tomu došlo dva dni po sebe. Situáciu sledovali lietadlá NATO, ako aj Švédska a Fínska.

Severoatlantická aliancia stále vyhodnocuje, povedal pre CNN hovorca Pentagónu Steven Warren. Podľa jeho slov išlo o "veľký prienik", ktorý označil za demonštráciu moci zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruské lietadlá však boli v medzinárodnom vzdušnom priestore, zdôraznil Warren.

Došlo k zvýšenej prítomnosti ruských strategických lietadiel nad Baltikom 

Severoatlantická aliancia zaznamenala "významnú úroveň aktivity" ruských lietadiel nad Baltským morom počas uplynulého víkendu. Uviedla dnes hovorkyňa aliancie Oana Lungescu. Podľa jej slov v nedeľu popoludní portugalské stíhačky operujúce v rámci aliančnej monitorovacej misie nad Baltským morom zachytili štyri ruské strategické bombardéry TU-95 a dve bombardovacie lietadlá dlhého doletu TU-22M. 

"Zatiaľ čo väčšina zo zachytených lietadiel nad Baltským morom sú pre NATO rutinou, nedeľňajšie zaznamenanie šiestich ruských strategických lietadiel s dlhým doletom predstavuje významnú úroveň aktivity Ruska," spresnila hovorkyňa NATO. A dodala, že tieto lietadlá sa nachádzali v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským morom, v blízkosti hraníc členských štátov NATO.

O čosi neskôr v ten istý deň aliancia v rovnakej oblasti zachytila ďalších päť ruských lietadiel typu TU-134 a dve dopravné lietadlá AN-72. "Ruská vojenská aktivita bola pozoruhodná počas posledných niekoľko mesiacov. Takáto aktivita môže byť destabilizačná a potenciálne nebezpečná, ak nie sú rešpektované medzinárodné normy," uviedla Lungescu. Podľa jej slov aliancia je stále "ostražitá" a bude aj naďalej prispôsobovať svoje štruktúry a schopnosti, aby zaistila, že členské krajiny NATO sú pripravené sa brániť pred akoukoľvek potenciálnou hrozbou pre kolektívnu bezpečnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu