Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európa bude vyšetrovať hroziace kolízie medzi civilnými a vojenskými lietadlami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Európska komisia požiadala Európsku agentúru pre bezpečnosť letectva (EASA) o preskúmanie hroziacich kolízií v uplynulých mesiacoch medzi civilnými lietadlami a vojenskými, ktoré nemali zapnutý transpondér, informovala v pondelok agentúra Reuters.

EASA totiž oznámila, že členské krajiny Európskej únie nahlásili prípady, keď vojenské lietadlá leteli nad hranicou EÚ v blízkosti civilných a "nebolo možné s nimi nadviazať rádiové spojenie".

Podľa agentúry Reuters EASA neposkytla podrobnosti. O prípadoch však informovala týždeň po tom, čo americký veľvyslanec pri NATO obvinil ruské vojenské letectvo z ohrozovania civilných lietadiel v Európe vypínaním komunikácie a neposkytovaním letových plánov.

Hovorca EASA uviedol, že podrobnosti o uvedených letoch budú objasnené v rámci vyšetrovania a odporúčania dostane Európska komisia na stôl v marci 2015.

Severoatlantická aliancia v novembri dospela k záveru, že lietadlá jej členských štátov museli tento rok vzlietnuť približne 400-krát v reakcii na zvýšenú ruskú leteckú aktivitu okolo Európy - nevídanú od skončenia studenej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu