Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj armády s islamistami skončil: Krvavá zrážka stála 19 obetí, prezident o útoku vedel!

Boje v Čečensku by už mali byť skončené Zobraziť galériu (32)
Boje v Čečensku by už mali byť skončené (Zdroj: Twitter)

GROZNYJ - V noci sa v čečenskom hlavnom meste začala dráma, keď Groznyj napadli islamisti. Skupina ozbrojencov obsadila sídlo miestnych médií v centre, momentálne je kompletne zničené. Počas bojov prišlo o život minimálne 19 obetí. Momentálne by už mal byť bojom koniec. O život prišiel aj jeden civilista. Dokopy bol tento teroristický útok osudným pre 19 ľudských životov.

19:00 Ruský prezident Vladimir Putin pochválil lídra juhoruskej Čečenskej republiky Ramzana Kadyrova za dnešnú "profesionálnu" bezpečnostnú operáciu, pri ktorej v čečenskej metropole Groznyj zahynulo desať policajtov a desať podozrivých militantov. Informovali o tom tlačové agentúry Interfax a Reuters.

16:30 V súčasnosti by sa už nemalo v Groznom bojovať. Medzi obeťami je 10 mŕtvych policajtov a 8 útočníkov. K nim pribudol aj jeden civilista. Oznámilo to vedenie ruského Národného protiteroristického výboru (NAK). K útoku sa prihlásili islamisti z organizácie Kaukazský emirát.

V vyhlásení publikovanom na internete sa k útoku prihlásili džihádisti z organizácie Kaukazský emirát, ktorá dlhodobo usiluje o vytvorenie radikálneho islamského kalifátu na juhu Ruska. "Do mesta vstúpilo veľa mudžáhidov, je to odveta za útlak moslimských žien, našich sestier. Budeme bojovať až do smrti," uviedol vo videu jeden z bojovníkov.

Ozbrojenci sa podľa Kadyrova chystali v Groznom uskutočniť "veľké teroristické útoky". Ich plány ale zmarila úvodná prestrelka s dopravnými policajtmi. Po strete na kontrolnom policajnom poste sa útočníci uchýlili do sídla nakladateľstva, ktoré bolo pri prestrelke zapálené a zničené.

Ruské médiá s odvolaním sa na miestnych obyvateľov informovali, že od budovy sa ozývala streľba z ťažkých zbraní, zrejme aj granátometov. Na zverejnených záberoch horiaceho niekoľkoposchodového domu, v ktorom sídli niekoľko miestnych novín, sú zjavné rozsiahle poškodenia, očividne následkom bojov.

Podľa NAK bolo po skončení bojov na mieste útoku nájdených veľa strelných zbraní, granátov a 24 náloží trhavín. Telá ôsmich útočníkov sa polícii podarilo identifikovať, uvádza sa vo vyhlásení protiteroristického výboru s tým, že zabití islamisti boli Čečenci. Agentúra Interfax uviedla, že pod troskami jedného z poškodených domov bolo nájdené telo mŕtveho civilistu. Medzi policajtmi je dvadsaťosem zranených, traja z nich sú vo vážnom stave.

16:14 Čečenský prezident Kdyrov prehlásil, že o chystanom útoku úrady vedeli.

16:00 Ruské jednotky na streche budovy počas bojov v Groznom.

15:34 Ruské televízie informujú o konflikte.

14:28 K útoku sa prihlásila radikálna islamská skupina, ktorá chce urobiť z Čečenska súčasť emirátov na Kaukaze.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

14:11 Očití svedkovia potvrdili, že sa bojuje vo viacerých častiach mesta. Úplne zničené je presscentrum, zničené je aj nákupné centrum Berkat. Najväčšie boje však prebiehajú pri škole, kde by mali mať útočníci rukojemníkov. Prezident Kadyrov je už na ceste z Moskvy.

13:52 Boje v Groznom vypukli niekoľko hodín predtým, ako ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v Moskve s výročným prejavom o stave krajiny. Šéf Kremľa počas prejavu vyjadril dôveru v čečenské bezpečnostné sily, ktoré si podľa neho dokážu poradiť s "povstalcami" podporovanými zo zahraničia. Séria udalostí odštartovala ráno, keď sa dopravní policajti pokúsili zastaviť na kontrolnom stanovišti v Groznom tri podozrivé vozidlá. V autách sa viezli ozbrojenci, ktorí na mieste zabili troch policajtov.

Muži následne vnikli do desaťposchodového Domu tlače v centre Grozného, kde sídlia viaceré lokálne médiá. Počas následných bojov s políciou a požiaru, ktorý zachvátil budovu, zahynuli šiesti útočníci. Ďalšia časť militantov prenikla do neďalekej školy, kde - rovnako ako v okolí Domu tlače - vyhlásili špeciálnu protiteroristickú operáciu. V trojposchodovej budove sa v čase útoku nenachádzali ani žiaci, ani učitelia. Ruská štátna televízia priniesla zábery, na ktorých vidno, ako príslušníci bezpečnostných zložiek ostreľovali školu automatickými zbraňami a granátometmi.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Čečenský prokremeľský prezident Ramzan Kadyrov bol v čase útoku v Moskve, kde si išiel vypočuť Putinov výročný prejav. Tam novinárom oznámil ukončenie bezpečnostnej operácie v Groznom. Podľa neho polícia doposiaľ našla deväť mŕtvych tiel militantov a stále pátra po ďalších. Počas bojov celkovo zahynulo desať policajtov a ďalších 28 utrpelo zranenia, uviedol ruský Národný protiteroristický výbor, ktorý citovala agentúra TASS.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Vďaka prísnym bezpečnostným opatreniam nedošlo v Groznom už niekoľko rokov k násilnostiam väčšieho rozsahu. Výnimkou bol októbrový útok pred koncertnou sálou, pri ktorom v deň Kadyrovových narodenín zahynulo päť policajtov a 12 utrpelo zranenia.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

13:43 Takto vyzeral čečenský prezident Ramzan Kadyrov, keď sa dozvedel o útoku na mesto.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

13:39 Ruské spravodajské portály informujú, že traja dôstojníci zomreli v obrnenom transportéri potom, čo ich zasiahla protitanková mína.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

13:29 Údajná militantná skupina, ktorá môže stáť za dnešným útokom na mesto Groznyj.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

13:00 Boje o školu stále prebiehajú. Počty obetí sa rôznia. Posledné správy hovoria už o 19 obetiach.

12:21 Takto vyzerajú bojové zábery z Grozného.

12:15 Šéf čečenského parlamentu Abdurakhmanov Dukuvakha povedal, že za útokmi v Groznyj, stojí USA a NATO.

12:00 Podľa ruskej televízie Russia Today sa počet obetí vyšplhal na 10 policajtov a ďalších 28 zranených.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

11:50 Aktuálna situácia podľa ruskej televízie.

11:45 Pri Moskve havaroval ruský Mig. Podľa očitých svedkov sa lietadlo zrútilo zhruba sto metrov od školy. Obidvom pilotom sa podarilo zachrániť si život, jeden z nich musel putovať do nemocnice. Ruské úrady bližšie informácie neposkytli.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

11:40 Počas bojov prišlo o život najmenej sedem útočníkov, ktorí zabili minimálne troch príslušníkov polície. Útok bol pravdepodobne odplatou za útlak moslimských žien. Tamojšie úrady im mali odoprieť právo nosiť nikáb. Toto môže byť hlavná rozbuška celého konfliktu.

11:36 V škole by mali byť podľa posledných informácií rukojemníci. Dráma stále môže skončiť tragicky.

11:31 Pri škole sa stále bojuje. Na záberoch je vidieť prestrelku.

11:23 Armáda sa chystá prepadnúť školu.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

11:20 Vladimir Putin v prejave zaútočil na Západ. Podľa neho chce za každú cenu napádať Rusko. No jeho národ je silný. "Prešli sme skúškami, ktoré zvláda iba silný národ," povedal dnes Putin.

Udalosti na Ukrajine z konca minulého roka označil šéf Kremľa za násilný prevrat a povedal, že udalosti na juhovýchode Ukrajiny dokazujú, že postoj Ruska bol správny.

"Ako môžete podporovať násilný prevrat? O krvavých udalostiach v Odese ani nehovoriac. Ako môžete byť vo vzťahu k ľudským právam tak pokryteckí?" položil rečnícku otázku Putin. Západ podľa ruského prezidenta uplatňuje voči Rusku "politiku záujmov", avšak vystupovať proti Rusku "z pozície sily" je zbytočné.

"Rusku absolútne záleží na svojej suverenite, a to je pre našu krajinu základ. Ostatné štáty by si to mali uvedomiť. Všetkých zahraničných partnerov si treba vážiť. Sankcie škodia všetkým, nielen tomu, na koho sú uvalené" zdôraznil v úvodnej časti svojho výročného prejavu Putin.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: lifenews.ru)

11:14 Na sociálnych sieťach stále vychádzajú nové fotky z bojov v Groznyj.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

11:01 Putin vo svojom prejave povedal, že protiraketový systém v Európe predstavuje hrozbu, rovnako ako Spojené štáty americké.

10:56 Kaukazské médié zverejnili video, kde je vidieť nočný útok islamistov.

10:44 Čečenský prokremeľský prezident Ramzan Kadyrov napriek bojom v Groznyj, je prítomný na prejave Vladimira Putina.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

10:40 Mŕtvy terorista v Čečensku. Na snímke vidieť jeho snajperskú pušku Dragunov.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

10:35 Ruské vojenské kasárne v plameňoch.

10:32 Boje sa rozšírili aj do centra mesta, stále pokračujú.

10:28 Vo svojom príhovore v štátnej Dume obvinil Západ z podpory teroristov v Čečensku. Ozbrojeným zložkám sa zatiaľ nepodarilo eliminovať všetkých útočníkov. Boje stále pokračujú.

Dopravná polícia sa najskôr pokúsila v centre Grozného zastaviť podozrivé vozidlo. Jeho posádka na hliadku zaútočila a na mieste zabila troch policajtov. Ozbrojenci sa následne ukryli v neďalekom Dome tlače, kde sídlia viaceré lokálne médiá.

Skupina ozbrojencov zaútočila na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

"Salam alejkum, salam a zdravíme všetkým. Vyšli sme z lesa  - 100 ľudí, 30 sú už v Groznom, 200-300 okolo Grozného, trpeli sme dlhú dobu, ale naša trpezlivosť je vyčerpaná a dnes sme sa rozhodli zabíjať odpadlíkov a políciu, robiť niečo pre nás. S pomocou Alaha prelejeme ich krv," odkazujú ozbrojenci svetu.

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Polícia uzavrela celé okolie budovy a spustila špeciálnu operáciu na elimináciu útočníkov. Medzi oboma stranami vypukli prudké ozbrojené strety a miestne úrady vyzvali obyvateľov okolitých ulíc, aby nevychádzali von a nepribližovali sa k oknám svojich bytov.

Skupina ozbrojencov zaútočila na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Čečenský prokremeľský prezident Ramzan Kadyrov neskôr oznámil, že bezpečnostné sily zlikvidovali celkovo siedmich teroristov. "Mali v úmysle uskutočniť v meste veľké teroristické útoky, ale vďaka úsiliu bezpečnostných orgánov sa tieto plány podarilo prekaziť," vyhlásil Kadyrov po asi šiestich hodinách od začiatku útoku. 

Skupina ozbrojencov zaútočila na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Kvôli tomuto útoku je Moskva v pohotovosti. Zabezpečili preto vzdušný priestor.

Súčasne prisľúbil, že v Groznom vybuduje nový Dom tlače, keďže niekoľkoposchodovú budovu počas operácie zničil požiar.

Iná skupina militantov podľa Kadyrova prenikla do jednej z miestnych škôl, kde taktiež vyhlásili špeciálnu operáciu.

Skupina ozbrojencov zaútočila na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR)

Agentúra RIA Novosti citovala nemenovaný bezpečnostný zdroj, podľa ktorého v priebehu operácie prišlo o život päť policajtov a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. 

Skupina ozbrojencov zaútočila na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Video zverejnené na serveri YouTube naznačuje, že útok bol "odplatou" za údajný útlak moslimských žien. Došlo k nemu v deň, keď ruský prezident Vladimir Putin vystúpi v Moskve s výročným prejavom o stave krajiny. 

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Boj armády s islamistami
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu