Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Irán popiera nálety na pozície Islamského štátu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Irán neuskutočnil žiadne nálety na pozície Islamského štátu (IŠ) v susednom Iraku, ako tvrdia zahraničné zdroje vrátane ministerstva obrany USA.

Agentúre Reuters to v stredu povedal pod podmienkou anonymity jeden z vysokých iránskych predstaviteľov, podľa ktorého krajina "nebola nikdy zapojená do žiadnych náletov" proti nábožensko-extrémistickej militantnej skupine ovládajúcej veľké časti Sýrie a Iraku. Dodal, že pre Irán je v danej záležitosti naďalej "vylúčená akákoľvek spolupráca s Amerikou".

Viacerí predstavitelia USA v stredu hovorili o náznakoch, že Irán v uplynulých dňoch prvýkrát zaútočil zo vzduchu na pozície IŠ vo východnom Iraku, a to stíhačkami amerického typu F-4. Televízna stanica al-Džazíra zverejnila zábery, ktoré údajne zachytávajú jeden z útočiacich strojov a nakrútené boli v irackej provincii Dijálá. "Je pravda, že iránske lietadlá zasiahli nejaké ciele v Dijále. Vláda (Iraku) to samozrejme popiera, pretože nemá žiadne radary," povedal pre Reuters iracký bezpečnostný expert Hišám al-Hášimí. Iracký premiér Hajdar al-Abádí, ktorý sa v stredu zúčastnil v Bruseli na zasadnutí predstaviteľov koalície proti IŠ pod vedením USA, na otázky týkajúce sa iránskych náletov odpovedal, že o nich nemá žiadne informácie. Irán súčasťou koalície nie je, zatiaľ čo USA podľa vyhlásenia ministerstva obrany svoje vojenské aktivity so znepriatelenou krajinou nekoordinujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu