Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česko začalo súdny proces s liehovou mafiou, štát pripravila o takmer sedem miliárd korún

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OLOMOUC - Olomoucký krajský súd prerokúva prípad takzvanej liehovej mafie, ktorú údajne viedol podnikateľ Radek Březina. Pri obchodovaní s nelegálnym liehom pripravila organizovaná skupina podľa obžaloby štát na daniach o 6,7 miliardy korún. Informoval o tom na svojej webovej stránke Český rozhlas.

Súd dnes prvý raz rieši dva prípady spoločne - kauzu okolo tajných skladov Radka Březinu spojil s kauzou, ktorú vyšetrovatelia odhalili len pred pár mesiacmi. Radek Březina v oboch prípadoch podľa obžaloby vystupuje ako organizátor nelegálneho obchodu s technickým liehom. Za osem rokov malo ísť o 21 miliónov litrov.

 Pred súdom stojí ďalších sedem obžalovaných - skladníci, vodiči, ostatní členovia organizovanej skupiny, ktorí sa mali podieľať na manipulácii s liehom, jeho ukrývaní a distribúcii. Podľa obžaloby členovia skupiny zneužili režim podmienečného oslobodenia od dane z liehu, ktorý bol určený na denaturáciu a následnú výrobu autokozmetiky a nemrznúcich zmesí.

"Uvedený lieh však v skutočnosti na tento účel nepoužili a prostredníctvom tzv. fiktívnych denaturácií lieh neoprávnene vyňali zo spoločnosti Morávia-Chem," uviedol už predtým štátny zástupca Miroslav Stoklásek. Nelegálny lieh potom podľa neho putoval do tajných skladov na rôznych miestach republiky, alebo ho hneď predávali, napísal Český rozhlas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu