Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi plánujú prvý pilotovaný let na Mesiac v roku 2028

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prvý pilotovaný let ruského vesmírneho komplexu novej generácie je naplánovaný na rok 2028, vyplýva z návrhu dlhodobého programu rozvoja kozmického priestoru, ktorý jeho autori predložili ruskej vláde na schválenie. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

Prvé skúšky komplexu na obežnej dráhe Zeme sa začnú v roku 2024, uvádza sa v dokumente. Do roku 2028 sa potom uskutočnia prípravné operácie na misiu na Mesiaci, do ktorých by mala byť zapojená aj Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).

Program výskumu Mesiaca pozostáva z troch fáz. Začne sa pristátím bezpilotnej vesmírnej lode a vyvrcholí vybudovaním infraštruktúry na povrchu Mesiaca. Náplň jednotlivých etáp bude závisieť od dostupnosti nosných rakiet a vesmírnych komplexov pre pilotované i nepilotované lety, píše sa v dokumente. Agentúra TASS okrem toho informovala, že autori ruského programu na prieskum vesmíru navrhujú perspektívne presunúť na Mesiac aj niektoré nebezpečné priemyselné odvetvia, čím by sa na Zemi mohol vyriešiť problém s nadmernou koncentráciou priemyslu. 

Ruskí vedci upozornili, že Mesiac je najbližším a jediným ľudstvu dostupným nepozemským zdrojom prírodného bohatstva, ako aj vody. Preto navrhujú začať tam aj s ťažbou nerastných surovín, keďže podľa ich názoru to nebude náročnejšie ako v Arktíde. Na projekte sa podieľali odborníci z agentúr Rostatom, Roskosmos, Ústavu pre výskum vesmíru Ruskej akadémie vied, Kurčatovovho inštitútu a ďalších vedeckých ustanovizní. 

Podľa nich by sa prieskum Mesiaca mal začať vybudovaním "bašty", na ktorej by bola elektráreň, modul na podporu života, experimentálny laboratórny modul a k dispozícii by mal byť aj vozový park - terénne vozidlá a lunochody. Bašta by sa postupne mala rozrásť na základňu s infraštruktúrou pre život a prácu vedcov.

Autori projektu očakávajú, že v prvých dvoch desaťročiach budú vedci na Mesiac lietať len na časovo obmedzené expedície, ktorých náplňou bude v prvom rade výstavba a sprevádzkovanie nových prvkov infraštruktúry, ako aj v údržba a oprava už existujúcich systémov. V blízkosti základne vedci navrhuje postaviť astronomické laboratórium. Pred časom sa objavila informácia, že vývojári projektu odhadli náklady na výskum a dobytie Mesiaca na 12,5 bilióna rubľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu