Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší Česi vyjadrili nespokojnosť s prezidentom: V Brne Zemana vypískalo 150 ľudí

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

BRNO - Asi 150 ľudí dnes v Brne vyjadrilo nesúhlas s názormi a činmi prezidenta Miloša Zemana. Pri jeho príchode k Univerzite obrany mu ukázali červené karty. Organizátori dúfali, že si s prezidentom pohovoria. Policajti ich ale držali asi 20 metrov od Zemana, ktorý prechádzal špalierom vojakov.

Protestujúci sa pred univerzitou zhromaždili napriek dažďu a chladnému počasiu. Účasť považuje spoluorganizátor Ondřej Puczo za dobrú, a to vzhľadom k počasiu i zvolenému času, ktorý sa kryje s pracovnou dobou. Poukázal na to, že Zeman pri návšteve kraja nemá v pláne žiadne stretnutie s verejnosťou v Brne - len v menších mestách.

Protestu sa zúčastnil na krajský poslanec David Macek (KDU-ČSL). "Ospravedlnil som sa zo všetkých formálnych stretnutí s pánom prezidentom, pretože považujem za dôležitejšie ukázať mu červenú kartu," povedal ČTK Macek. Zeman podľa neho spochybňuje dôveryhodnosť Česka u západných partnerov.

Macekovi i ďalším účastníkom protestu konkrétne prekáža Zemanov postoj k Rusku a Číne, rovnako ako jeho vyjadrenie k ukrajinskej kríze a údajná ľahostajnosť k porušovaniu ľudských práv. V pozvánke na akciu kritizovali tiež jeho údajnú aroganciu a rozdeľovanie českej spoločnosti. Pri príchode prezidenta skandovali "Hanba" a "Hanba".

Masívnym prejavom nesúhlasu čelil Zeman 17. novembra. Tisíce jeho odporcov dorazili dopoludnia na Národnú triedu v Prahe, kde mu účastníci protestu vystavili symbolickú červenú kartu. Päť stoviek ľudí sa za rovnakým účelom zišlo tiež na Malinovského námestí v Brne. Popoludní potom v Prahe na Albertovom stovky ľudí Zemana vypískali a vyzývali ho k odstúpeniu. Prezidenta musela ochranka brániť pred predmetmi lietajúcimi z davu, nemeckého prezidenta Joachima Gaucka údajne zasiahlo vajíčko do hlavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu