Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľké politické skupiny v EP pred hlasovaním o dôvere Junckera podporujú

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Väčšina zo šéfov politických skupín zastúpených v Európskom parlamente (EP) vyjadruje podporu pokračovaniu novej Európskej komisie na čele s jej predsedom Jeanom-Claudom Junckerom. Vyplynulo to z pondelňajšej rozpravy o návrhu na vyslovenie nedôvery šéfovi exekutívy EÚ.

Skupina 76 poslancov na čele s euroskeptickou frakciou Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) Nigela Faragea presadila hlasovanie o nedôvere predsedovi komisie s poukázaním, že Juncker ako dlhoročný premiér Luxemburska nezabránil zvýhodnenému zdaňovaniu zahraničných firiem a koncernov vo svojej krajine, čím sa ostatné členské krajiny EÚ ocitli v nevýhode.

Aféra, známa ako LuxLeaks, prepukla začiatkom novembra po tom, ako žurnalisti z Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) uviedli, že luxemburská vláda údajne povolila tajné dohody o zdaňovaní medzi Luxemburskom a 340 nadnárodnými spoločnosťami. 

Návrh hlasovať o vyslovení nedôvery Junckerovi predniesol taliansky europoslanec Marco Zanni z frakcie EFDD. Poslanci budú o dôvere Junckerovi, a teda aj o celej komisii, hlasovať vo štvrtok.

Pre vyslovenie nedôvery by bolo potrebné získať dvojnásobnú väčšinu z celkového počtu 751 poslancov. Podľa rozloženia politických síl v EP a na základe vyjadrenia podpory hlavných politických skupín - ľudovcov, socialistiv a liberálov - je pre Junckera viac ako isté, že euroskeptici nezískajú 376 hlasov potrebných pre odstavenie nového predsedu Európskej komisie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu