Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demonštrácie sa vymkli z rúk: Polícia musela použiť vo Varšave vodné delá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Polícia v poľskom hlavnom meste nasadila dnes vodné delo a gumové projektily voči niekoľkým stovkám maskovaných mužov, ktorí sa odpojili od pochodu prívržencov krajnej pravice a na poriadkovú políciu hádzali kamene a svetlice. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pochod sa konal pri príležitosti dnešného sviatku, v rámci ktorého si Poľsko pripomenulo 96 rokov od opätovného získania nezávislosti v roku 1918. Vo chvíli, keď zástup desiatok tisíc ľudí prekročil rieku Visla a na jej východnom brehu sa priblížil k národnému futbalovému štadiónu, oddelila sa od neho skupina ľudí. Výtržníci rozobrali dlažbu a lavice z neďalekej autobusovej zastávky a podľa reportéra Reuters ich hádzali na príslušníkov poriadkovej polície v bielych helmách a uniformách. Polícia zasiahla proti výtržníkom v kuklách vodným delom a streľbou do vzduchu gumovými projektilmi a zahnala ich späť na most ku hlavnému zástupu pochodujúcich. Podľa reportéra Reuters pojazdný lekársky tím ošetroval jedného muža. Zranenému tiekla z rany na hlave krv.

Polícia podľa slov svojho hovorcu zadržala viac ako 200 ľudí, mnohých z toho ešte pred začiatkom pochodu. Išlo o osoby, ktoré mali u seba predmety použiteľné ako zbrane. Nacionalistické skupiny pochodujú cez Varšavu každý rok, aby si pripomenuli Deň nezávislosti Poľska. Posledné štyri roky sa však pochod pravidelne končí násilnosťami a výtržnosťami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu