Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Francúzom sa nepáči politika prezidenta: Osem z 10 občanov je nespokojných

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Popularita francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda dosiahla dnes opäť rekordne nízku úroveň. Nepopulárny je aj premiér Manuel Valls.

Výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky oznámili dnes len niekoľko hodín pred tým, ako má Hollande v priamom prenose televízie TF1 v prejave k národu zhodnotiť výsledky dosiahnuté počas prvej polovice svojho funkčného obdobia a odpovedať na otázky novinárov a divákov. Hollande bude zrejme v televíznom štádiu čeliť kritike za nesplnenie predvolebných sľubov, najmä pokiaľ ide o zastavenie rastu nezamestnanosti do konca tohto roka a zníženie deficitu verejných financií.

Podľa najnovšieho prieskumu kladne hodnotí prezidenta len 12 percent respondentov prieskumu inštitútu YouGov France. Je to najhorší výsledok od jeho zvolenia do funkcie prezidenta, pričom najväčšie straty utrpel práve medzi voličmi Socialistickej strany, kde za posledný mesiac zaznamenal 11-percentný pokles počtu prívržencov. Z prieskumu vyplýva, že s Hollandovou politikou je nespokojných osem z desiatich Francúzov. Podobný prepad v prieskumoch za posledný mesiac zaznamenal aj premiér Valls.

Agentúra Reuters vysvetlila, že za odlevom respondentov z Hollandovho tábora je zrejme aj prezidentom presadzovaná stratégia na podporu ekonomiky prostredníctvom daňových úľav pre firmy, ktorá sklamala jeho podporovateľov z ľavicových strán. Ukázalo sa to aj v parlamente, kde časť socialistických poslancov chce blokovať Hollandove návrhy na reformu hospodárskej politiky, a to v situácii, keď krajne pravicový Národný front posilňuje svoje pozície vďaka sklamaniu francúzskych voličov. Prezident pritom dostáva rany aj z bankového sektoru: generálny riaditeľ Crédit Agricole, čo je tretia najväčšia banka vo Francúzsku, napadol Hollandovu vládu za jej "neurčité úsilie pri reštartovaní druhej najväčšej ekonomiky v eurozóne".

"Absencia jasnej vízie a nejednotnosť v hospodárskej politike" sa podľa Paula Chiffleta prejavuje na oslabení dôvery a následne na poklese investícií a ekonomickej aktivity.

Hollande v roku 2011 vyhral v Socialistickej strane primárky a stal sa jej kandidátom vo voľbách prezidenta. K víťazstvu prispelo aj to, že jeho favorizovaný protikandidát Dominique Strauss-Kahn po zverejnení série svojich sexuálnych škandálov z boja odstúpil. V prvom kole prezidentských volieb Hollande tesne porazil aj dovtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, keď získal najviac zo všetkých desiatich kandidátov. Druhé kolo vyhral so ziskom vyše 51 percent. Prezidentského úradu sa ujal 15. mája 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu