Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajina plánuje izoláciu východu krajiny: Zavádza pasové kontroly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinskí občania, ktorí budú chcieť vstúpiť do oblastí kontrolovaných proruskými separatistami alebo ich opustiť, budú musieť ukrajinskej pohraničnej stráži predložiť pas alebo iný doklad totožnosti.

S odvolaním sa na vládu v Kyjeve o tom dnes na svojej webovej stránke informovala švajčiarska televízia RTS. Podľa nej cieľom tohto opatrenia je izolovať separatistický región. Agentúra Ukrinform spresnila, že cudzinci a osoby bez občianstva, ktorí chcú na východe Ukrajiny vstúpiť do zóny, kde vládne sily vedú tzv. protiteroristickú operáciu (ATO), alebo z nej odísť, musia ukrajinským pohraničníkom predložiť doklady potrebné na vstup na územie Ukrajiny a odchod z neho. Cudzinci, ktorí chcú navštíviť niektoré regióny Doneckej a Luhanskej oblasti, musia prejsť "filtračným úradom", kde budú pohraničníci zisťovať dôvod ich návštevy a skontrolujú platnosť víz. Rovnaké podmienky platia aj pri ceste opačným smerom, teda pri ceste z Donbasu na Ukrajinu.

Cudzinci alebo osoby bez občianstva, ktorí vstúpia na východ Ukrajiny zo strany rusko-ukrajinskej hranice kontrolovanej separatistami, už nebudú môcť vstúpiť na zvyšné územie Ukrajiny, uviedla RTS. Toto opatrenie povedie k ďalšej izolácii východu Ukrajiny, ktorý už sedem mesiacov zažíva vojenský konflikt s doposiaľ viac ako 4000 obeťami na životoch. Správa o začatí pasovej kontroly na hraniciach prišla len deň po tom, ako ukrajinská vláda oznámila, že prerušuje vyplácanie sociálnych dávok ich poberateľom žijúcim na tomto území.

Ukrajina pritvrdila svoju politiku voči separatistickému Donbasu po nedeľňajších voľbách najvyšších predstaviteľov a poslancov ľudových parlamentov dvoch samozvaných republík - Doneckej a Luhanskej, ktoré neuznávajú vládu v Kyjeve. Výsledok volieb uznalo jedine Rusko; Kyjev a Západ ich uznať odmietli a uviedli, že hlasovanie zasadilo vážnu ranu mierovému procesu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však v utorok deklaroval oddanosť vedenia svojej krajiny prijatému mierovému plánu.

Gorbačov sa bije do pŕs: Budem hájiť Putina!

Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov dnes vyhlásil, že na nedeľňajšej schôdzke s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou bude obhajovať ruskú politiku na Ukrajine.

"Budem neoblomne hájiť ruský postoj, takže aj prezidenta Vladimira Putina," povedal 83-ročný Gorbačov pre agentúru Interfax. Vyjadril "absolútne" presvedčenie, že "Putin v súčasnosti obhajuje ruské záujmy lepšie než ktokoľvek iný". Podľa agentúry DPA sa Gorbačov stretne s Merkelovou a ďalšími významnými Nemcami na ceremónii v Berlíne pri príležitosti 25. výročia pádu Berlínskeho múru.

Gorbačov taktiež uviedol, že Washington nie je nadšený z nových "štruktúr pre spoluprácu", ktoré vytvorila Moskva v uplynulých rokoch. Na margo americkej vlády dodal, že jej plány predpokladajú možnosť "intervenovať všade". Gorbačov v minulosti pravidelne podroboval Putina kritike. Jeho štýl vládnutia označil za autoritársky. Podobne sa o Putinovi vyjadrovali aj opozičné noviny Novaja gazeta, ktoré Gorbačov spoluvlastní. Bývalý sovietsky líder si vyslúžil široké uznanie za ukončenie studenej vojny. V Rusku je však často obviňovaný z likvidácie Sovietskeho zväzu.

Poľsko je pripravené na mierové rokovania

Poľsko si praje, aby sa situácia na Ukrajine postupne upokojila a je pripravené spolupodieľať sa na mierových rokovaniach. Na spoločnej tlačovej konferencii s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou to dnes povedal poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna. Informovala poľská agentúra PAP.

"Pokiaľ ide o participáciu Poľska na mierových rokovaniach, sme pripravení, presne ako vo februári tohto roku s Weimarským trojuholníkom (Poľsko, Nemecko, Francúzsko) v Kyjeve," povedal Schetyna. Mogheriniová zdôraznila, že Poľsko zohrá dôležitú úlohu pri kreovaní spoločnej európskej zahraničnej politiky. Federica Mogheriniová je vo Varšave na prvej oficiálnej návšteve v krajine EÚ od nástupu do funkcie 1. novembra. Rokovania Mogheriniovej so Schetynom sa okrem pracovnej agendy týkali vývoja konfliktu na Ukrajine, vzťahov s Ruskom a situácie v Sýrii a Líbyi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu